Meer werkstraffen in Walloniƫ dan in Vlaanderen


De cijfers staan in het antwoord van minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) op een parlementaire vraag van Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

De stijging manifesteert zich niet alleen in correctionele zaken; ook de politierechter vindt een werkstraf steeds vaker doeltreffender dan een boete of een gevangenisstraf. "Een werkstraf is niet alleen een zinvolle straf voor de betrokkene, maar brengt de maatschappij ook iets bij (gemeenschapsdienst onder de vorm van hulp in een bejaardentehuis, bij de gemeente, enz.). Vooral voor jongeren en mensen met een vervangingsinkomen is een werkstraf veel effectiever dan een geldboete. Jongeren ondergaan op deze manier persoonlijk hun straf, daar waar anders de ouders opdraaien voor de meestal zware boeten. En werklozen beschikken over de tijd om een werkstraf uit te voeren", aldus Sabien Lahaye-Battheu.

Opvallend is wel dat Waalse politierechters veel vaker werkstraffen opleggen dan hun Vlaamse collega's: 2.546 tegenover 693. Ter illustratie: in Verviers (198.000 inwoners) werden er vorig jaar in de politierechtbank 248 werkstraffen uitgesproken (176 in 2005), in Oudenaarde (197.000 inwoners) geen enkele (1 in 2005).

Sabien Lahaye-Battheu: "Uit navraag blijkt dat de Vlaamse politierechter omzichtig omspringt met werkstraffen omdat ze niet altijd in functie staan van het verhogen van de verkeersveiligheid en omdat er onvoldoende aanbod aan werkstraffen is. Ook is het zo dat een beklaagde vaak niet weet dat hij of zij zelf een werkstraf kan vragen aan de rechter. Mits de justitiehuizen over voldoende middelen beschikken om meer werkgestraften op te volgen, kan een informatiecampagne mensen ertoe aansporen om naar een werkstraf te vragen."

In correctionele zaken zijn de cijfers gelijklopend: 2.270 werkstraffen in Vlaanderen, 2.150 in Walloniƫ. Tot slot, de Brusselse politie- en correctionele rechters legden 917 respectievelijk 1.111 werkstraffen op.