Na Gellingen beloofde 'rampencel' komt er niet


De zowat 600 slachtoffers en nabestaanden van de gasramp in Gellingen wachten nog steeds op een schadeloosstelling voor de psychologische en financiƫle schade die ze hebben opgelopen. Minister van Justitie Jo Vandeurzen voert een gesprek met de verzekeringsmaatschappijen om op korte termijn een vergoeding te voorzien. Want het proces, waarvan het gerechtelijk onderzoek vorige week werd afgerond, laat op zich wachten.

De oplossing die Laurette Onkelinx, destijds minister van Justitie, vlak na de ramp voorstelde - om een nationale rampencel op te richten - wordt nu van tafel geveegd. Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), Stefaan Van Hecke (Groen!) en Jean-Luc Crucke (MR) namen het gisteren in de Kamercommissie Justitie op voor de slachtoffers. Zij stellen dat de 'cel rampen' uitvoerensklaar was toen Jo Vandeurzen minister werd. Deze laatste stelt echter dat de cel altijd dode letter is gebleven en dat de slachtofferhulp nooit van de grond is gekomen.

Bron: De Morgen

 

Scherpe kritiek op Vandeurzen

Open VLD, MR en de groenen zijn naar eigen zeggen geshockeerd door de manier waarop minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) het dossier van de gasramp in Gellingen aanpakt. 'Zijn aanpak is ruim onvoldoende', verklaarden Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), Jean-Luc Crucke (MR) en Stefaan Van Hecke (Ecolo-Groen!) gisteren na afloop van het antwoord van de kamercommissie Justitie. Vandeurzen kreeg in de commissie een hele reeks vragen over de gasramp van Gellingen van 2004. Het gerechtelijk onderzoek naar de ramp is ondertussen afgerond, maar de slachtoffers moeten wellicht nog een hele tijd wachten op een schadeloosstelling. Dit weekend slaakten ze in een open brief een noodkreet. Sommige slachtoffers staat het water financieel aan de lippen. De CD&V-minister herhaalde in de Kamer grotendeels wat hij ook zaterdag al liet weten in een reactie op de open brief. In afwachting van de gerechtelijke uitkomst probeert hij samen met deskundigen en de verzekeraars een buitengerechtelijke regeling uit te werken. Die moet ervoor zorgen dat de slachtoffers voor het vonnis al een vergoeding krijgen van de geschatte schade die ze hebben opgelopen. Over twee weken volgt een nieuwe vergadering met de verzekeringssector.

Bron: De Standaard