Renovatie van het oude gerechtsgebouw te Kortrijk start eerstdaags


Sinds het asbest werd verwijderd in 2002 ziet de binnenkant van het oude gerechtsgebouw in de Burgemeester Nolfstraat te Kortrijk er niet al te fraai uit. Plafonds en muren in de zittingszalen en gangen werden ontmanteld, waarna een volledige renovatie van het gebouw zou volgen. Dit was echter zonder de budgettaire beperkingen gerekend.

 

Begin 2006 werd afgestapt van het idee om het gebouw volledig te renoveren, doch de meest dringende herstellingswerken zouden worden uitgevoerd. Zo zouden de plafonds in de gangen en de achterwanden van de zittingszalen worden opgelapt.

 

"De aanbesteding voor de herstellingswerken, waarvoor 1.260.000 euro werd voorzien, vond plaats op 13 december 2007 en na de vastlegging van de kredieten zouden werken binnen de 45 dagen van start kunnen gaan", antwoordde minister van Financiƫn Didier Reynders op 11 december 2007 op een parlementaire vraag van Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

 

Tot op vandaag zijn er nog geen werken uitgevoerd. In zijn antwoord op een nieuwe parlementaire vraag van Kamerlid Lahaye-Battheu legt minister van Financiƫn Didier Reynders hiervoor vandaag de oorzaak bij het feit dat - in afwachting van de goedkeuring van de begroting 2008 door het Parlement - aan de Regie der Gebouwen voorlopige kredieten werden toegekend waardoor zij prioriteiten, namelijk de meest dringende dossiers inzake veiligheidswerken, asbestsanering en werken in gevangenissen, had moeten stellen.

De begroting 2008 werd enkele weken geleden goedgekeurd door het Parlement, waardoor de bijkomende middelen nodig voor de investeringen van de Regie der Gebouwen zijn vrijgegeven. De minister verwacht dat de werken eerstdaags zullen starten. Er is een uitvoeringstermijn voorzien van 160 werkdagen, ongeveer 8 maanden.