Inwoners van België werkzaam in Frankrijk, al vanaf dit jaar belastingplichtig in Frankrijk


"Eerste Minister Yves Leterme en ikzelf hebben contact opgenomen met de Franse autoriteiten om de geplande afschaffing van het fiscaal statuut voor de inwoners van de Franse grensstreek, die in België werken, uit te stellen tot 2012… Delegaties van de Belgische en Franse administraties hebben elkaar eind mei ontmoet. Die ontmoeting zou het afsluiten van een nieuw avenant mogelijk kunnen maken", antwoordde Minister van Financiën Didier Reynders dinsdag ll. nog op een parlementaire vraag van Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu in de Kamercommissie Financiën.

 

Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Van Quickenborne en Kamerlid Lahaye-Battheu (Open VLD) reageren vandaag dan ook verheugd op het vanmorgen binnen de regering bereikte akkoord rond de grensarbeidersregeling.

 

Door het bekomen uitstel van de afschaffing van het grensarbeiderstatuut (door die afschaffing zal elke grensarbeider voortaan belastingen betalen in het werkland) tot 2012 krijgen de Belgische bedrijven (onder andere West-Vlaamse die soms met tot 75% Fransen werken) de nodige ademruimte om te onderzoeken op welke manier zij nieuwe arbeidskrachten kunnen aantrekken, terwijl ze nog drie jaar Franse werknemers kunnen aanwerven onder de bepalingen van de huidige grensarbeidersregeling.

 

Dat uitstel geldt enkel en alleen voor de Fransen. Voor de inwoners van België, die in de Franse grensstreek werken en tegen eind juni aanstaande hun aangifte in de personenbelasting moeten indienen, is de nieuwe regeling retroactief (vanaf 01/01/2007) van toepassing. Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu noteerde hierover in de commissie begin deze week de volgende boodschap: "Elke inwoner van België moet zijn totale inkomen uit Belgische en buitenlandse bronnen aangeven, met inbegrip van de inkomsten die op grond van een dubbelbelasting-verdrag zijn vrijgesteld van belasting… Eerstdaags zal hierover de nodige informatie worden gepubliceerd op de website van de FOD Financiën ten behoeve van de Belgische grensarbeiders die in Frankrijk werken."