Renovatie Kortrijks gerechtsgebouw toch niet voor meteen


Even laaide gisteren de hoop op in het Kortrijkse gerechtsgebouw aan de Burgemeester Nolfstraat dat eindelijk de grote werkzaamheden eraan kwamen, maar de ontnuchtering kwam snel. Het is niet de eerste keer dat dergelijk scenario opduikt. In 2002 verkeerde het personeel even in de overtuiging dat de verwijdering van het asbest de start zou zijn van een bijzonder ambitieus renovatieplan.

'Helaas, het is bij die asbestverwijdering gebleven', zegt procureur Frits Verhaeghe. 'De aangekondigde renovatie zou in eerste instantie 20 miljoen euro kosten en al snel kregen we te horen dat het plan wegens budgettaire redenen nooit tot uitvoering zou komen. In de plaats kwam een bescheidener project om het gebouw weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.'

Eind vorig jaar liet volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) weten 'dat er een bedrag van 1,26miljoen euro beschikbaar is voor die werkzaamheden'. Eergisteren zag het er zelfs plots naar uit dat een eerste schijf van 300.000euro daarvoor was vrijgemaakt. Dat had minister Didier Reynders (MR) toch gezegd in antwoord op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Lahaye-Battheu.

Niets van, zo leerde verdere navraag gisteren bij de Regie der Gebouwen. De instelling die zich bezighoudt met het federale patrimonium en onder de voogdij van minister Reynders werkt, wist helemaal van niets. Maandag beginnen er wel kleine werkzaamheden ter waarde van zo'n 28.000euro om het raamwerk en de elektriciteit te verbeteren in het gerechtsgebouw. De plafonds in de zittingszalen worden dus voorlopig niet hersteld. Eind dit jaar maakt de Regie der Gebouwen een nieuwe prioriteitenlijst bekend. Als het oude gerechtsgebouw daarop voorkomt, is er toch nog iets mogelijk volgend jaar.

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, Pierre Dujardin (ook voorzitter van de gebouwen), hoopt dat het toch niet te lang blijft aanslepen. 'Er zijn hier plaatsen waar het gewoon binnenregent', zegt hij.

Bron: Het Nieuwsblad