Helft van aanvragen 'onbeperkt uitstel van invordering directe belastingen' niet ingewilligd


Het gaat om een uitstel van de invordering; de belasting blijft bestaan. Als ze daartoe in de mogelijkheid zijn, moeten ze in principe een deel van de schuld betalen. Maar volgens specialisten komt het uitstel meestal neer op een kwijtschelding.

 

Tussen 1 januari 2005 en 31 oktober 2007 werden er 7.351 dergelijke verzoeken ingediend. Op 31 oktober 2007 waren er 5.697 dossiers afgehandeld, waaronder 3.005 negatieve beslissingen, 2.384 positieve beslissingen en 308 verzakingen. De cijfers staan te lezen in het antwoord van minister van Financiƫn Didier Reynders op een parlementaire vraag van Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

 

Het is de bevoegde gewestelijke directeur Directe Invordering die over de aanvraag voor de gunstmaatregel beslist. Uit die aanvraag moet blijken dat de belastingschuldenaar niet bij machte is om zijn belastingschulden te betalen. Heeft hij zelf zijn onvermogen georganiseerd of heeft hij de voorbije vijf jaar een onbeperkt uitstel verkregen, dan komt hij niet in aanmerking. Bij de aanvraag moet hij een gedetailleerde opgave van zijn inkomsten, zijn uitgaven en zijn vermogen voegen. Het uitstel van de invordering wordt pas effectief nadat de aanvrager onmiddellijk of gespreid een deel van de belasting (het kan gaan om een symbolisch bedrag) heeft betaald.