Open Vld wil afschaffing zegelrechten


Open Vld Westhoek dringt bij een aantal steden en gemeenten aan om de lokale zegelrechten af te schaffen. Het gaat om kleine sommen die moeten betaald worden voor het maken van kopies van de geboorte- of huwelijksakte bijvoorbeeld.

Het Wetboek der zegelrechten werd vorig jaar afgeschaft in het parlement, maar een aantal gemeenten in de Westhoek past de wetten nog toe. Volgens federaal volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu gaat het in de Westhoek om Poperinge, Nieuwpoort, De Panne, Mesen en Veurne. Maar dat laatste ontkent burgemeester Jan Verfaillie (CD&V). «Veurne was zelfs een van de eerste gemeenten die ophield met het plakken van fiscale zegels», zegt hij.

Bron: Het Laatste Nieuws

 

Open VLD wil afschaffing van zegelrechten

Het Poperingse kamerlid Sabien Lahaye-Battheu stelt namens Open VLD Westhoek voor om een 'pestbelasting' af te schaffen. Het gaat om de lokale zegelrechten, die verschillen van gemeente tot gemeente. Met het verdwijnen van de federale, fiscale zegels werd verwacht dat ook de lokale rechten op geschriften niet lang meer van kracht zouden blijven. Toch zijn er steden en gemeenten die nog geld vragen voor de afgifte van documenten zoals geboorteakten, ook al weegt de kleine opbrengst ervan niet op tegen de werkingskosten en de administratieve lasten die zij voor het personeel veroorzaken. In de gemeenten van de Westhoek waar nog een bijdrage wordt gevraagd, zal Open VLD dat vragen door middel van een toegevoegd punt in de gemeenteraad. Het gaat meer bepaald om de gemeenten Poperinge, Nieuwpoort, Veurne, De Panne en Mesen.

Bron: Het Nieuwsblad