Stortvloed erkend als ramp


Zo mocht Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) uit eerste hand vernemen. Poperinge werd toen het zwaarst getroffen. Behalve Poperinge gaat het ook om de gemeenten Alveringem, Beernem, Brugge, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Middelkerke, Oostkamp, Staden, Torhout, Veurne, Vleteren, Zedelgem en Zuienkerke. De hevige neerslag werd, na metingen van het KMI, als 'uitzonderlijk' gecatalogeerd en voldeed aan de criteria voor erkenning (30liter per m2 per uur of 60liter per m2 per 24uur).

Sabien Lahaye-Battheu: 'In totaal werden er 969 schadedossiers aan de West-Vlaamse gouverneur overgemaakt, met een totale schade van 3,85miljoen euro. Dit bedrag zal niet volledig vergoed worden door het Rampenfonds. Voortaan moeten immers vooral de verzekeraars tussenkomen voor rampenschade. Voornamelijk landbouwers zullen putten uit het Rampenfonds.' Ook op 20juli viel er zeer veel regen in Anzegem, Avelgem, Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Moorslede, Poperinge, Wervik, Zonnebeke en Zwevegem. Inwoners dienden 436 dossiers in (schade: 859.500 euro). De ministerraad erkende ook als ramp de overvloedige regenval op 19, 20 en 21juni in West-Vlaanderen (Hooglede, Ichtegem, Moorslede, Oudenburg, Roeselare, Staden, Torhout, Ruiselede). Hiervoor werden 212 schadedossiers ingediend voor een totale schade van ruim 415.000 euro.

Bron: Het Nieuwsblad

 

Wateroverlast juli erkend als ramp

De zware regenval van eind juli is erkend als ramp. Dat vernam Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) van de federale regering. Vooral Poperinge werd tijdens die zondvloed zwaar getroffen. In de hoppestad werden niet minder dan 500 schadedossiers ingediend.

Behalve Poperinge strekt het rampgebied zich ook uit over Alveringem, Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge en Vleteren. De hevige neerslag werd, na metingen van het KMI, als een uitzonderlijk fenomeen gecatalogeerd en voldeed daarom aan de criteria voor erkenning als ramp.

«In totaal werden er 969 schadedossiers aan de West-Vlaamse gouverneur overgemaakt, voor een totale schade van 3,8 miljoen euro. Dit bedrag zal niet volledig vergoed worden door het Rampenfonds. Ook de verzekeringen komen sinds kort tussen voor natuurrampen. Het Rampenfonds zal vooral gebruikt worden voor de uitkering van getroffen landbouwers», vertelt Kamelid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

Bron: Het Laatste Nieuws