Actieplan nummerplatenfraude: stand van zaken


Een aantal jaren geleden reden opmerkelijk veel Luxemburgse bedrijfswagens reden op onze wegen, naar schatting zelfs 30.000. Vandaag vestigen zich in de Westhoek heel wat Fransen, die zich niet inschrijven en blijven rondrijden met hun eigen nummerplaat. In Frankrijk bestaat er namelijk, net als in Luxemburg, geen verkeersbelasting.

 

Over deze nummerplatenfraude ondervoeg Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu eind mei al eens de staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding Carl Devlies in het parlement. Hij kondigde toen aan dat de problematiek van de niet-betaling van de verkeersbelasting door al dan niet tijdelijke inwoners en de niet-inschrijving in de bevolkingsregisters aan bod zou komen in zijn actieplan 2008-2009. Dat plan werd begin juli voorgesteld. De opvolging van de projecten uit dat plan gebeurt door het College voor de Strijd tegen de Fraude.

 

In het plan staat vermeld dat de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) momenteel geen informatie krijgt van de gemeenten als een persoon uit het wachtregister verdwijnt en in het bevolkingsregister is opgenomen. DIV wordt dus niet automatisch verwittigd dat een gewone nummerplaat moet ingeschreven worden. In omgekeerde richting geeft DIV geen informatie aan de gemeente als voor een voertuig verlenging(en) van tijdelijke nummerplaten wordt gevraagd (wat kan wijzen op verblijf in België).

 

Omdat de betrokkene moet zijn ingeschreven in het bevolkingsregister vooraleer de DIV een voertuig kan inschrijven, zouden de nodige contacten worden gelegd met de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Mobiliteit om een vlottere samenwerking tussen tussen de gemeenten en de DIV te bewerkstelligen. "Dat overleg heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Ik zal erop aandringen dat dat spoedig gebeurt", aldus Devlies gisteren in zijn antwoord op de vraag van Lahaye-Battheu naar de stand van zaken op dat vlak.

 

Maatregelen van Financiën

 

In verband met de inschrijving in de verschillende hierboven aangehaalde registers schuift Devlies in z'n actieplan een aantal maatregelen naar voren die moeten worden uitgewerkt door de minister van Financiën.

 

Devlies: "In principe moet vanaf 1 juni 2008 iedere EU-burger, die zich komt vestigen in een lidstaat, zich ook inschrijven in het wachtregister. De inschrijving in het wachtregister is voldoende om een tijdelijke nummerplaat te krijgen bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen. Voor deze tijdelijke nummerplaat moet echter geen belasting op de inverkeerstelling en verkeersbelasting betaald worden gedurende zes maanden. Carrousels worden opgezet door na afloop van die periode een nieuwe tijdelijke nummerplaat aan te vragen voor dezelfde auto door familieleden of vrienden, waardoor opnieuw zes maanden vrijstelling van belasting op de inverkeerstelling en de verkeersbelasting ingaat."

 

Daarom stelt Devlies dat de Minister van Financiën

-         de termijn van vrijstelling van belasting op de inverkeerstelling en de verkeersbelasting voor tijdelijke nummerplaten verlaagt (tot drie maanden);

-          de vrijstelling bij verlenging of vernieuwing van een tijdelijke nummerplaat voor eenzelfde voertuig afschaft;

-          de opdracht geeft aan de Douane om voldoende, repetitieve controles uit te voeren.

 

Over de uitvoering van deze maatregelen zal Sabien Lahaye-Battheu in november de minister van Financiën interpelleren in het parlement.