Geen werkstraf voor wie boete niet betaalt


Sabien Lahaye-Battheu:

 

In de beleidsnota Justitie wordt gepleit voor een betere invordering van de penale boetes. In juli antwoordde de minister na een schriftelijke vraag (zie link "schriftelijke vragen") dat de gebrekkige invordering te wijten is aan de insolvabiliteit van de veroordeelden. Ook kan de vervangende gevangenisstraf niet afschrikken, want ze wordt niet uitgevoerd.

 

Kan de mogelijkheid worden onderzocht om boetevervangende werkstraffen op te leggen als de penale boetes niet worden betaald?

 

Jo Vandeurzen:

 

Het is belangrijk dat de opgelegde straffen ook worden uitgevoerd. Straffeloosheid moet worden vermeden. Als een verdachte aan de rechter te kennen geeft dat hij niet over voldoende financiƫle middelen beschikt om een boete te betalen, kan hij steeds vragen om een vervangende werkstraf. Hiervoor is echter altijd de medewerking van de veroordeelde nodig en moet er vooraf een maatschappelijk onderzoek worden uitgevoerd. Als stok achter de deur wordt ook steeds een vervangende gevangenisstraf opgelegd. De mogelijkheid van een boetevervangende werkstraf bij onbetaalde penale boetes is niet zinvol, want als de veroordeelde weigert de werkstraf uit te voeren, staan we geen stap verder. Bovendien veronderstelt dit voorstel een enorme bijkomende capaciteit van manschappen en middelen, vooral voor de justitiehuizen.

 

Tot op heden worden jaarlijks al om en bij de 10.000 werkstraffen opgelegd. Als er een boetevervangende werkstraf gecreƫerd zou worden, dan zou dit een explosie van de middelen en het aantal werkstraffen betekenen zonder dat dit in verhouding staat tot het uiteindelijke doel.