Sabien vraagt minister Vandeurzen naar stand van zaken uitvoering 'Masterplan voor een gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden'


Dat staat te lezen in een mededeling van de Belgische afdeling van het Internationaal Observatorium Gevangenissen (IOG) van 8 oktober 2008.

Terecht wordt in het 'Masterplan 2008-2012 voor een gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden' de nodige aandacht besteed aan de uitbreiding van het Belgische gevangenissenpark en het oplossen van de slechte staat waarin sommige gevangenissen zich bevinden (op dat laatste punt durf ik het IOG enigszins tegenspreken). Wel moet er worden gewaakt over een efficiƫnte uitvoering van de vooropgestelde plannen.

Meneer de minister, ik heb in dit verband daarom - naast de vraag naar een algemene reactie op de mededeling van het IOG - de volgende concrete vragen aangaande de stand van zaken met betrekking tot de in het Masterplan opgesomde maatregelen om de slechte staat waarin sommige gevangenissen zich bevinden op te lossen:

 

1.      Wat is de stand van zaken op het vlak van het renovatieprogramma voor het herstel van de verloren capaciteit (in Sint-Gillis, Vorst, Doornik, Hoogstraten en Turnhout) dat op korte termijn kon worden uitgevoerd?

2.      Wat is de stand van zaken op het vlak van het renovatieprogramma ter garantie van veilige en humane leefomstandigheden, bijvoorbeeld welke studies voor welke werkzaamheden voor onderhoud, herstel en beveiliging van welke strafinrichtingen zijn lopende/afgerond?

 

Minster Vandeurzen:

 

Ik geef eerst een stand van zaken voor de recuperatie van de verloren cellen. In Sint-Gillis en Vorst werd reeds de helft van de vooropgestelde cellen gerecupereerd. Het overige deel wordt normaal gezien weer in gebruik genomen tegen het einde van dit jaar.

 

 

In Turnhout zijn de werken beĆ«indigd. Dat zal ook het geval zijn voor een deel te Hoogstraten. De werken voor de recuperatie van de vleugel te Sint-Gillis starten eind november. De vleugel moet beschikbaar zijn in 2009. In Leuven zullen de werken starten in 2010 en eindigen in 2011.

 

Op de sites in Brussel en Vlaams-Brabant na, is alles op schema. Voor de Brusselse dossiers wordt nu een extra inspanning geleverd. Wat de uitbreidingen betreft, zullen wij in dit jaar klaar zijn met een blok van 60 cellen in Merksplas. In Turnhout starten de werken eind 2009 en zullen de extra 72 cellen klaar zijn in de helft van 2009. Het extra celblok, ook met 60 cellen, voor Sint-Gillis is gepland voor 2010. Ook hier loopt alles volgens schema, met een kleine vertraging in Brussel, door een aantal specifieke redenen die ook te maken hebben met de situatie in de Regie. Wij moeten daarvoor een inspanning doen.