Zelfstandigen beter beschermd tegen wanbetalers.


Als een niet betwiste schuld niet wordt betaald, moet de schuldeiser snel en efficiënt naar de rechter kunnen stappen. Deze laatste moet dan onmiddellijk op eenzijdig verzoekschrift - dus zonder de schuldenaar te horen - beslissen dat de factuur moet worden betaald.

Dat menen Open VLD-parlementsleden Martine Taelman, Sabien Lahaye-Battheu en Carina Van Cauter, die een wetsvoorstel en aanvullende amendementen indienden waardoor iemand bij de rechter een betalingsbevel kan krijgen. Hun wetsvoorstel werd eind juni in de Senaat goedgekeurd en wordt nu behandeld in de Kamercommissie Justitie.

"Een betalingsbevel is een uitgevaardigd schriftelijk bevel van de rechter, gericht aan een persoon of rechtspersoon. Door dat 'bevel' verkrijgt men de mogelijkheid om een geldsom bij de schuldenaar te incasseren via de deurwaarder. De schuldenaar kan wel verzet aantekenen tegen de beslissing, maar de ervaring wijst uit dat dit zelden gebeurt", verduidelijkt Carina Van Cauter. "De wet geldt vooral voor schulden uit gewone contracten, bijvoorbeeld iemand die een televisie koopt en niet betaalt."

"Bedrijven, vaak kleine zelfstandigen, zitten vaak met zoveel onbetaalde facturen dat ze zelf hun leveranciers niet meer kunnen betalen en de boeken soms moeten neerleggen. De schuldenaars laten de zaak aanslepen omdat ze denken dat de schuldeiser toch niet naar de rechtbank zal stappen omdat de bedragen te klein zijn of omdat een rechtszaak vele jaren kan duren", aldus Martine Taelman.

"Uit cijfers van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen blijkt dat elk jaar 2000 faillissementen worden veroorzaakt door wanbetalers. Dat zijn gemiddeld zeven bedrijven per dag! Uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen blijkt dan weer dat één op de twee facturen niet betaald is op de vervaldag. Gemiddeld bedraagt de betalingsachterstand 28 dagen. In 2007 werd 40% van de facturen niet tijdig betaald en bedroeg de betalingsachterstand gemiddeld 20 dagen. Deze cijfers tonen dus aan dat het probleem verergert en dat er snel actie nodig is", aldus Sabien Lahaye-Battheu. De tijd dringt, gezien vanaf vandaag, 12 december, de Europese betalingsbevelprocedure rechtstreeks werkt in het handelsverkeer tussen de verschillende landen.

Een 'Europees paspoort' voor Belgische betalingsbevelen

 

Carina Van Cauter diende aanvullend een wetsvoorstel in om ook de Europese dimensie van deze materie op Belgisch niveau te regelen. "Zelfstandigen met schuldenaars in een ander EU-land zullen dan op een zelfde wijze een betalingsbevel kunnen bekomen. Wanneer bijvoorbeeld een Frans bedrijf vaststaande en opeisbare schulden heeft bij een Belgische onderneming, zal deze laatste naar de rechter kunnen stappen om een Europees betalingsbevel uit te vaardigen."

 

Als ook dit voorstel aanvaard wordt, zal opnieuw een stukje Europees recht in Belgisch recht omgezet worden. Reeds enkele jaren waren er immers problemen met de toepassing van de EG-verordening met betrekking tot de invoering van een Europees executoriale titel voor niet-betwiste schuldvorderingen. De implementatie van dergelijk  'Europees paspoort' was in België enkel geregeld bij omzendbrief. Dit gebrek aan tussenkomst vanwege de wetgever bracht voor veel zelfstandigen die een vordering op het buitenland hadden, juridische complicaties mee. Belgische eisers moesten zich hiervoor dan toch nog tot een buitenlandse rechter wenden om een uitvoerbare titel te bekomen, terwijl het juist de bedoeling van de verordening was om dit te vermijden.

 

Carina Van Cauter: "In het huidige sociaal-economische klimaat is het niet te verantwoorden dat zelfstandigen de uitoefening van hun rechtmatige vorderingen gecompliceerd zien door een onvolmaakte wetgeving. Zeker in deze tijd moeten we hier aandacht voor hebben. En het internationale aspect is een belangrijk onderdeel hiervan."