Vanaf 2009 meer flexibiliteit in moederschapsverlof zelfstandige


 "De maatregel is nog steeds te weinig bekend. In 2006 waren er slechts 3.064 aanvragen, vorig jaar 3.172. De maatregel kostte de federale overheid in 2006 1,84 miljoen euro, in 2007 bedroeg de totale kost 2,7 miljoen euro. De budgetten die hiervoor werden uitgetrokken (3,57 miljoen euro voor 2006 en 5,2 miljoen euro voor 2007), waren ruimschoots voldoende om deze maatregel te bekostigen en wijzen erop dat men een grotere vraag had verwacht. Als we bovendien zien dat er in 2004 bijna 5.200 zelfstandige vrouwen een moederschapsuitkering genoten (dat zijn die vrouwen die vanaf 1 januari 2006 ook recht hebben op de dienstencheques) en als we ervan uitgaan dat er ook in 2006 en 2007 ongeveer evenveel zelfstandige vrouwen bevallen, is de conclusie dat de maatregel onvoldoende bekend is. Het kinderbijslagfonds, het ziekenfonds en het sociaalverzekerings-fonds bevinden zich in de ideale positie om een zwangere zelfstandige vrouw hierover in te lichten", aldus Sabien.

 

Bovendien vervallen de dienstencheques na acht maanden. Gezien er in sommige steden lange wachtlijsten zijn, gebeurt het dat de cheques vervallen vóór de jonge moeders er een beroep op kunnen doen. In haar antwoord op een parlementaire vraag van Sabien kondigt de ontslagnemende minister van KMO's en Zelfstandigen Sabine Laruelle helaas niet aan dat de dienstencheques langer geldig zullen zijn, maar belooft ze wel dat ze vanaf volgend jaar sneller (vanaf de bevalling) door de socialezekerheidsfondsen zullen worden bezorgd. De maximumtermijn voor de aanvraag van moederschapshulp werd in juli dit jaar al van zes naar vijftien weken gebracht.

 

Vanaf 2009 komt er wel meer flexibiliteit in het opnemen van het moederschapsverlof. "Eén week is verplicht te nemen voor de bevalling, twee weken na de bevalling. De andere vijf weken kunnen worden gespreid over vijf maanden tijd", aldus Laruelle, die ook nog meegaf dat er nog steeds wordt gewerkt aan de andere optie, zijnde hulp in de zelfstandige zaak in plaats van in het huishouden. "Maar dit is voor sommige sectoren makkelijker dan voor andere."