Officiƫle ondertekening nieuwe grensarbeidersregeling een feit


Sabien, die de afgelopen jaren over dit regiodossier heel wat parlementaire vragen heeft gesteld, is tevreden met de ondertekening van het avenant.

 

Belgen die in Frankrijk gaan werken zullen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2007 hun belastingen in Frankrijk betalen. Fransen die in BelgiĆ« komen werken en wonen in de grenszone kunnen nog tot eind december 2011 intreden in het voordelige grensarbeiderstatuut.  Ze mogen wel niet meer dan 30 dagen per kalenderjaar werken buiten de grenszone. Vanaf 1 januari 2012 behouden de Fransen die rechtmatig het grensarbeiderstatuut hebben verkregen hun rechten voor 22 jaar tot eind december 2033, op voorwaarde dat ze nooit meer dan 30 dagen per kalenderjaar buiten de grenszone hebben gewerkt.

 

Voor de vele West-Vlaamse  bedrijven die soms tot 75% Fransen tewerkstellen, is het nieuwe avenant positief nieuws. Niet alleen is er nu duidelijkheid en rechtszekerheid voor zowel de ondernemers als de grensarbeiders, maar kunnen de bedrijven de volgende drie jaar nog grensarbeiders onder de bepalingen van het huidige statuut aanwerven. Door het bekomen uitstel van de afschaffing van het grensarbeiderstatuut tot 2012 hebben de Belgische bedrijven de nodige ademruimte om te onderzoeken op welke manier zij in de toekomst nieuwe arbeidskrachten kunnen aantrekken

 

Sabien: "Nu de ondertekening van het avenant eindelijk een feit is, hoop ik dat de tekst zeer binnenkort ter goedkeuring kan worden voorgelegd aan het Belgische en het Franse parlement."