Politiek twist over de schuldigen van de vrijlatingen.


Terwijl Hugo Vandenberghe (CD&V) een wetsvoorstel indient dat voor een snelle en kleine reparatie van de wet Bijzondere Opsporingsmethodes zorgt, kibbelen de justitiespecialisten van het parlement over de 'dader' of 'schuldige' in deze onverkwikkelijke zaak: maakten de advocaten en magistraten er een boeltje van of schreven de parlementsleden een rommelige wet? Voor Renaat Landuyt (sp.a) ligt de fout bij het gerecht en niet bij de wettenmakers. "De rechters en advocaten zorgen voor de verwarring, niet de parlementsleden", zegt hij. "In de magistratuur doet iedereen gewoon zijn goesting."

Groen! betreurt dat er met scherp wordt geschoten op de magistraten en advocaten, wat diametraal tegenover de beschuldigingen van de sp.a staat. "De essentie van het probleem is dat de wet onduidelijk werd opgesteld en aanleiding gaf tot een verschillende interpretatie bij de diverse hoven van beroep", zegt advocaat en parlementslid Stefaan Van Hecke.

Sp.a pleit, net zoals N-VA, voor een algemene regel waardoor vormfouten niet meer automatisch kunnen leiden tot vrijlatingen. N-VA diende er maanden geleden al een wetsvoorstel over in en wil het zo snel mogelijk weer op de agenda. "Zo kan een procedurefout niet meer de vrijlating van mensensmokkelaars of andere zware criminelen tot gevolg hebben", zegt Els De Rammelaere (N-VA).

De grootte van de herstellingswerken aan de veelbesproken Bijzondere Opsporingsmethodes vormt het volgende discussiepunt tussen de politieke partijen. Sp.a en N-VA zijn niet overtuigd van het nut van een doorgedreven aanpassing. "Vergeet niet dat er talloze netwerken zijn opgerold dankzij deze wet", zegt Landuyt. "De Bijzondere Opsporingsmethodes zijn dé doorbraak geweest in de strijd tegen de zware criminaliteit."

Open Vld en Groen! dringen wel aan op een grondige renovatie van deze Belgische Patriot Act. "Jo Vandeurzen beloofde in zijn beleidsverklaring een snelle evaluatie en bijsturing van de wet", zegt Sabien Lahaye-Battheu. "Open Vld hoopt dat de nieuwe minister zich aan die belofte houdt. Wij zullen hem in ieder geval zo snel mogelijk ondervragen over zijn intenties en eisen een snelle oplossing." Uiteindelijk zijn de oppositie- en meerderheidspartijen het alleen maar eens over de rol van Stefaan De Clerck: hij moet vooral snel aan het werk. (Tp)

© 2009 De Persgroep Publishing
Publicatie: De Morgen
Publicatiedatum: 8 januari 2009
Auteur: Tine Peeters;
Pagina: 4
Aantal woorden: 393