Is Ieper zijn premier kwijt?


Een provinciestadje uit de Westhoek dat de premier mocht leveren: het begon als een mooi verhaal, maar draait stilaan uit op een tragedie. Als de redder van het land werd Yves Leterme uit Sint-Jan binnengehaald, anderhalf jaar later lijkt zijn aanblijven onmogelijk geworden. Ieper reageert ontgoocheld op het nieuws. Dat blijkt zowel uit de reacties van medestanders, tegenstanders en supporters. Een overzicht.

Aan de toog van café Times beheerst de politieke crisis al maanden de debatten. Zaakvoerder Alain Vansevenant verdedigt zijn stadsgenoot daarbij steeds minder. «Hij heeft me toch ontgoocheld en al langer dan vandaag. Vooral dat hij al zijn beloftes over de staatshervorming heeft ingeslikt, neem ik hem kwalijk. Deze Fortisaffaire is de druppel die de emmer doet overlopen, hij is compleet verbrand.»

Stadsarbeider Brian Claeys blijft Leterme door dik en dun steunen. «Ik kan me echt niet inbeelden dat hij zo'n fout zou maken. Maar als hij ontslag neemt, is dat uiteraard een schuldbekentenis. Doodjammer, maar ik kan niet kwaad zijn op hem. Wat die man de voorbije maanden allemaal is aangedaan, dat wens je je ergste vijand niet toe. Daarom is het misschien niet slecht dat hij ermee kapt. Vooral voor zijn gezondheid dan.»

Juwelier Francis Devick reageert gelaten op het nieuws. «Over de evolutie van vandaag kan ik me niet uitspreken, daar weet ik nog te weinig van. Ik dacht echt dat hij goed bezig was met het oplossen van die bankcrisis, maar blijkbaar ligt het anders. Ach, Leterme heeft eigenlijk nooit een eerlijke kans gekregen als premier en dat is deels zijn eigen schuld. Sommige uitspraken had hij niet moeten doen.»

De Ieperse schepen Herman Baron is een dichte vriend van Yves Leterme. Hij is aangeslagen door het nieuws. «Ik had nog deze middag contact met hem en hij leek me erg strijdvaardig. Dat het zo zou evolueren, had ik niet verwacht. Ik kan ook niet geloven dat hij zich op zo'n gevaarlijk terrein zou begeven. Daarvoor is hij te sereen en te intelligent. De contacten moet buiten zijn weten om gelegd zijn.»

Oppositieraadslid Ives Goudeseune (sp.a) was tot voor twee jaar nog een fan van Yves Leterme. Vandaag is hij zijn geloof in de man volledig kwijt. «Het is spijtig voor Ieper dat we onze premier al zo snel verliezen, maar hij heeft er toch een boeltje van gemaakt. Vooral in dit geval lijkt ontslag me de enige optie. Dat hij de enige schuldige is aan het niet-functioneren van deze regering, vind ik dan weer niet. Hoe kan je nu een ploeg vormen, als je constant aan mekaars poten zit te zagen?»

Vlaams Belang was gisteren aan het triomferen in de Kamer. Lokaal fractieleider Johan Sanders is minder opgetogen. «Ik heb echt geloofd dat hij bij zijn overstap van het Vlaamse naar het federale niveau een staatshervorming zou forceren, maar uiteindelijk is hij net als Verhofstadt gezwicht voor de Walen en het postje. Hij is zelfs nooit de leider van deze regering geweest, Reynders was de baas.»

Burgemeester Luc Dehaene heeft zijn vriend en partijgenoot steevast verdedigd, maar is nu karig met commentaar. «Ik heb de hele namiddag in vergadering gezeten en ben niet op de hoogte van de jongste stand van zaken. Ik heb er dan ook niks op te zeggen. Het Ieperse niveau is het federale niet.»

Brandweercommandant Paul Victoor zit samen met de premier in de Ieperse CD&V-fractie en volgt diens carrière al jaren. Hij reageert teleurgesteld. «Ik heb een grenzeloze bewondering voor Yves Leterme, zijn werkkracht en zijn inzet, maar als de geruchten kloppen, dan is dat erg. Los daarvan vraag ik me wel af of je in zo'n rot politiek klimaat nog kan functioneren. Elkaar constant tot op de grond afbreken, dat is toch niet normaal meer.»

Liberaal Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu uit Poperinge maakte de hele crisis de afgelopen twee dagen van op de eerste rij mee. «Ik snap niet wat hem bezielde. De uitvoerende macht mengt zich niet met de juridische macht, dat weet iedere Belg. Dat hij dan nog zelf een brief voorleest die de bewijzen aandraagt, kan ik niet begrijpen. Dit is erg, niet alleen voor politiek en gerecht, maar voor het hele land.»

Foto's JVK en Belga

© 2008 De Persgroep Publishing
Publicatie: Het Laatste Nieuws / Westhoek
Publicatiedatum: 19 december 2008
Auteur: Dieter Dujardin;
Pagina: 17
Aantal woorden: 703