Minister Dirk Van Mechelen beschermt Vlaams hop-en biererfgoed.


Het gaat om traditionele droogloodsen (asten) en hoeves in de regio van Poperinge en Watou. "Deze beslissing past helemaal in onze beleidsambitie om historische getuigen van streekgebonden nijverheid en teelten duurzaam te beschermen" , benadrukt de minister.

 

De hopteelt kent een rijke traditie in de Westhoek. De plant vormt al eeuwenlang een belangrijk bestanddeel in de productie van bier. De hopcultuur in en rond Poperinge verwierf in 2007 bekendheid in Vlaanderen.

 

"Een project, ingediend door de Poperingse vereniging 'De Keteniers', was toen één van de provinciale finalisten in het televisieprogramma Monumentenstrijd op Canvas," aldus Sabien. "De vereniging stelde een inventaris op van het bouwkundig hoperfgoed: gereedschap, hoeven, magazijnen en asten. Uit deze oplijsting werd een aantal interessante relicten geselecteerd, waarvoor aan minister Van Mechelen een bescherming werd aangevraagd."

 

Op advies van zijn administratie Ruimtelijke Ordening, weerhield minister Van Mechelen zeven van de twaalf goedbewaarde constructies op de shortlist. Drie ervan worden ook nog eens als dorpsgezicht afgebakend.

 

"Vlaanderen is het land van het bier. Brouwerijen en cafés zijn daarvan natuurlijk de meest zichtbare getuigen. Maar ook het erfgoed dat verband houdt met de hopteelt, een belangrijk product bij het maken van bier, verdient te worden bewaard voor toekomstige generaties. In de Westhoek worden nu zeven 'hopmonumenten" beschermd. We gaan na of we ook in de regio van Aalst en Asse soortgelijke hopkernen kunnen vrijwaren,"  besluit minister Van Mechelen.

 

De zeven beschermde monumenten in groot-Poperinge zijn:

-         Hopast Abeelseweg 232, Poperinge;

-         Hoeve en hopast Helleketelweg 36, Poperinge;

-         Hoeve en hopast Kleine Dasdreef 1, Poperinge;

-         Hopast Pezelhoekstraat 1, Poperinge;

-         Hophandel Watouseweg 4, Poperinge;

-         Hoeve en hopast Steenvoordestraat 59, Watou;

-         Hopast Douvieweg 44, Watou.