"Wij willen alternatieven onderzoeken"


De kern van de organisatie Poperinge Ondersteboven bestaat uit Johan Lefever en Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), Marleen Rubben en Alex Colpaert (Groen!), marktbewoners Steve Geeraerd en Wouter Boedts, en Kathy Helsen van het Bewonersplatform Abele. Zij vertegenwoordigen een 45-tal mensen, die op eerdere vergaderingen aanwezig waren.

Johan Lefever: 'Onze bedoeling is meer inspraak te krijgen bij de opmaak van de plannen van het stadsbestuur. De raadsleden willen de Grote Markt volledig renoveren en er een ondergrondse parking bouwen, het verkeerscirculatieplan helemaal wijzigen en de parkeerproblematiek aanpakken. Wij willen mee op zoek gaan naar alternatieven en daarom willen we een referendum organiseren. Het is trouwens een kemel van formaat te beweren dat wie voorstander is van een referendum, automatisch ook tegenstander is van de renovatie van Poperinge. We kozen bewust geen voorzitter, omdat we niet geassocieerd willen worden met politiek. Natuurlijk hebben bepaalde van onze mensen een politieke kleur, maar we willen werken over alle ideologische en partijpolitieke grenzen heen. Wij willen een positieve boodschap brengen. In de plannen staan ook goede zaken.'

Kathy Helsen: 'Om een volksraadpleging te kunnen afdwingen, moeten we minstens 3.000 handtekeningen verzamelen van Poperingenaars die minstens zestien jaar zijn. Op het formulier komen drie vragen: Moet de Grote Markt worden gemoderniseerd? Moet de parking Grote Markt ondergronds worden aangelegd? en Moet het betalend parkeren in het centrum worden ingevoerd? We hopen vanaf het weekend te kunnen starten met het verzamelen van handtekeningen.'

'Het gaat om het belangrijkste dossier ooit in Poperinge. Maar er wordt gezegd: dit zijn onze plannen, te nemen of te laten. Eigenlijk zou het stadsbestuur zelf een referendum moeten organiseren. Dan is het bindend, nu niet. Maar het zou politieke zelfmoord zijn, indien het stadsbestuur geen rekening houdt met de uitslag. Wij willen met een raadgevend referendum advies geven aan het stadsbestuur', zegt Sabien Lahaye-Battheu.

Bron: Het Nieuwsblad, 27 februari 2009.

 

Drie vragen voor Poperinge

Forum wil referendum over Grote Markt

Als het forum Poperinge Ondersteboven er de komende weken in slaagt 3.000 handtekeningen te verzamelen, krijgt de bevolking drie vragen voorgeschoteld over de heraanleg van de Grote Markt. "Zelf nemen we geen standpunt in. Het enige wat we met dit referendum willen, is inspraak voor iedereen", klinkt het.

Het forum Poperinge Ondersteboven werd maandag boven de doopvont gehouden. De basis telt 45 hoofden, de kerngroep bestaat uit acht mensen: Johan Lefever en Sabien Lahaye-Battheu namens Open Vld, Marleen Rubben en Alex Colpaert namens Groen! en de onafhankelijke leden Koen Sambaer, Wouter Boedts, Steve Geeraerd en Kathy Helsen. Lefever, Colpaert en Helsen werden aangeduid als officiĆ«le aanvragers van een referendum.

"Nog deze namiddag (gisteren, red.) starten we met het verspreiden van de handtekeningformulieren. In de winkelstraten gaan we zelf langs, elders worden de documenten verspreid. De deadline is 20 maart, omdat we de vraag tot het organiseren van een referendum al volgende maand op de agenda van de gemeenteraad willen krijgen. Dat kan uiteraard alleen als er 3.000 mensen tekenen. Daarna gaan we rond de tafel zitten met het schepencollege om de vragen vast te leggen, een brochure op te maken en een datum te kiezen. Door de nabijheid van de Vlaamse en Europese verkiezingen zal dat vermoedelijk pas na de zomer zijn", aldus Johan Lefever namens Poperinge Ondersteboven.

Dit zijn de drie vragen: 1. Moet de Grote Markt worden gemoderniseerd? 2. Moet de parking van de Grote Markt ondergronds worden aangelegd? 3. Moet het betalend parkeren in het centrum worden ingevoerd?

"Zelf bieden we geen stemverklaring of alternatief voor de plannen van het stadsbestuur. Het forum heeft namelijk geen eensluidend standpunt over de kwestie, we staan ook niet negatief tegenover alle onderdelen van het plan. Open Vld bijvoorbeeld is voor een modernisering van de markt, de omkering van de rijrichting is zelfs voor niemand nog een punt van discussie. Het forum is dus niet die bende negatieve verzuurden, waarvoor sommigen ons verslijten. We brengen juist een positief verhaal. En dat is dat de hele bevolking zijn mening moet kunnen geven over zo'n ingrijpend dossier. Pas door middel van inspraak kan je tot een breed gedragen plan komen. Als de meerderheid van de stemmers dus drie keer 'ja' antwoordt, dan leggen wij ons daar gewoon bij neer. Is de teneur 'Nee', dan moet de stad daar conclusies uittrekken", besluit Lefever.

Gisteravond vernamen we in de marge dat Unizo geen bezwaar heeft tegen een ondergrondse parking, en zich niet aansluit bij het forum.

Bron: Het Laatste Nieuws, 27 februari 2009.