West-Vlaanderen: grootste stijgingspercentage faillissementen van Vlaanderen


Afgelopen maand februari werden 782 bedrijven failliet verklaard. In vergelijking met de maand februari 2008 werden hiermee 26,3% meer bedrijven getroffen. Na de zwaarste januarimaand ooit volgt dus de zwaarste februarimaand ooit. Dat blijkt uit cijfers van Graydon.

 

Nu al worden op FEDERAAL niveau 20,14% meer faillissementen geteld dan over de eerste twee maanden van 2008. Voor de vierde maand op rij worden absolute maandrecords geslagen.

In Vlaanderen stijgt het aantal faillissementen over de periode januari-februari naar 797 gevallen of een stijging met +24,73%. In Wallonië tellen we 465 faillissementen, een stijging met +20,47%. Beide regio's slaan hiermee absolute records. In Brussel tellen we een stijging naar 301 faillissementen (+9,06%), echter hier worden (net) geen records gebroken.

Op PROVINCIAAL niveau stijgt het aantal faillissementen in absolute getallen het sterkst in Antwerpen (61 gevallen meer dan in de periode januari-februari verleden jaar). In relatieve getallen stijgt het aantal faillissementen het sterkst in Namen (+51,28%) en West-Vlaanderen (+37,93%).

In Brugge werden de eerste twee maanden van dit jaar 49 uitspraken genoteerd, 16 meer dan verleden jaar (+48,48%). Ook in Oostende werden met 32 faillissementen de eerste twee maanden van dit jaar 10 faillissementen meer (+45,45%) uitgesproken. In Ieper tellen we 16 faillissementen, 9 meer dan verleden jaar (+128,57%). Binnen deze drie arrondissementen betekenen de cijfers tevens een absoluut record.

Binnen het arrondissement Kortrijk werden 49 uitspraken geteld, 11 meer dan verleden jaar (+28,95%). In Veurne werden met 14 uitspraken twee faillissementen minder uitgesproken dan verleden jaar.

Bedrijven krijgen meer armslag tegen wanbetalers

Betalingsbevel vanmorgen goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie

Bovenstaande cijfers tonen aan dat bedrijven het deze dagen niet onder de markt hebben. Enerzijds daalt het consumentenvertrouwen door de ongunstige conjunctuur. Anderzijds is België één van de slechtst scorende landen in de Europese Unie op het vlak van betalingsachterstand en de gemiddelde totale betalingstermijn.  Elke dag gaan er zeven bedrijven failliet door wanbetalers. Dit zijn er tweeduizend per jaar! Eén op de twee facturen wordt niet betaald op de vervaldag.

 

Daarom zijn Open Vld-parlementsleden Sabien Lahaye-Battheu en Carina Van Cauter en verheugd dat de Kamercommissie Justitie vandaag hun wetsvoorstel, dat een betalingsbevel-procedure inschrijft in het Gerechtelijk Wetboek en dat een snelle en vlotte betaling mogelijk moet maken, heeft goedgekeurd.

 

Het wetsvoorstel werd eind juni 2008 op initiatief van Open Vld-parlementslid Martine Taelman in de Senaat goedgekeurd en kreeg vandaag groen licht in de Kamercommissie Justitie. Nu kan het eerstdaags geagendeerd worden op de plenaire zitting van de Kamer, waarna het wet wordt.

 

Sabien verduidelijkt waar het over gaat: "Een betalingsbevel is een schriftelijk bevel van de rechter, op verzoek van de schuldeiser of zijn advocaat, waarmee de gerechtsdeurwaarder naar de schuldenaar-wanbetaler kan stappen om betaling van een vaststaande en opeisbare schuld af te dwingen. De schuldeiser kan dit bevel bekomen van de rechter via éénzijdig verzoekschrift. De schuldenaar kan verzet doen tegen de eenzijdige beslissing."

 

Deze nieuwe procedure heeft duidelijk voordelen: de rechtspleging is goedkoper, maar vooral veel effectiever én sneller. Ook West-Vlaams Minister van Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne juicht het wetsvoorstel toe. Hiermee wordt immers opnieuw één van de tien peilers van zijn Quickonomieplan gerealiseerd.

 

Sabien vindt dat er nu recht wordt gedaan aan de basisregels van het normale handelsverkeer, namelijk dat het bedrijf moet zorgen voor de correcte levering van de dienst of het product en dat de klant moet instaan voor een tijdige en correcte betaling.