Referendum komt er bijna zeker


Een vijftigtal Poperingenaars verzamelde maandagavond in café Old Fiddler voor de startvergadering van het referendumplatform. "Forum Poperinge Ondersteboven" kreeg het als naam mee, de kerngroep bestaat uit acht mensen: Johan Lefever en Sabien Lahaye-Battheu van Open Vld, Marleen Rubben van Groen!, markthandelaars Wouter Boedts en Koen Sambaer en nog drie niet benoemde mensen.

"Het is een open groep, met mensen uit verschillende sectoren. Eind deze week gaan we over tot de opstelling van de vragen die we aan de bevolking willen voorleggen. Daarna start de inzameling van de handtekeningen. 3.000 zijn er nodig om een volksraadpleging te mogen houden. Een haalbaar aantal, denken we. Zowel in de stad als in de deelgemeenten is er immers echt geen draagvlak voor een ondergrondse parking", aldus woordvoerder Johan Lefever.

Met argusogen

Het stadsbestuur volgt de ontwikkelingen ondertussen met argusogen, maar beweert niet vijandig te staan tegenover een referendum. "We hopen dat we binnenkort een open gesprek kunnen hebben met de mensen van het forum. Over de inhoud van het dossier, maar ook over de nood aan een volksraadpleging. Uit de eerste drie inspraakmomenten met handelaars van het centrum, is immers gebleken dat de plannen voor de ondergrondse parking maar weinig weerwerk opleveren. De meesten beginnen echt wel in te zien dat dit de beste optie is. De geplande omkering van de rijrichting in de winkelstraten lokt zelfs niks dan positieve reacties uit. Er zijn wel veel vragen over het betalend parkeren en de invloed op de concurrentiepositie van de aanpalende handelszaken. Met die bedenkingen zullen we dan ook ernstig rekening houden", aldus burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

De meerderheid heeft wel haar bedenkingen bij de achterliggende bedoeling van sommige initiatiefnemers. Dejaegher: "Het forum pretendeert over de partijgrenzen heen te werken, maar mensen van CD&V en Samen die maandagavond opdaagden op de startvergadering, werd wel gevraagd wat ze daar kwamen doen. Ik vrees dan ook dat sommigen dit referendum zullen gebruiken om een partijpolitiek spelletje te spelen en daar is de bevolking niet bij gediend."

Volgens de tegenstanders van de ondergrondse parking is daar nergens een draagvlak voor te vinden.

Bron: Het Laatste Nieuws, 25 februari 2009.