Geen referendum voor september


Het schepencollege had vorige week een ambtenaar van de Vlaamse administratie Binnenlands Bestuur op bezoek. Een man met behoorlijk wat ervaring op het terrein: bij alle referenda die in Vlaanderen al zijn gehouden, was hij betrokken. Ook een delegatie van het Forum Ondersteboven was aanwezig, maar werd er terug met beide voeten op de grond gezet. "Het enige wat momenteel vaststaat, is dat er een referendum komt", zegt Johan Lefever van Poperinge Ondersteboven. "Het vereiste aantal handtekeningen is ruimschoots overschreden, de bewoners hebben een krachtig signaal gegeven. Dat de datua die wij hadden voorgesteld, eind april of eind juni, onhaalbaar zijn, is nu wel duidelijk. Aan een referendum gaat blijkbaar heel wat administratief werk vooraf, net als bij echte verkiezingen. Zo moeten er onder andere stem- en telbureaus worden gevormd. En gezien het niet verstandig is om een raadpleging te houden in volle vakantieperiode, zal het ten vroegste in september zijn", aldus Lefever.

Ondergrondse parking

Ook over de vragen rijzen er problemen. Zoals voorspeld is de eerste vraag over de heraanleg van de markt overbodig. Zoals verwacht is de derde vraag over de invoering van betalend parkeren op het nippertje. Belastingen mogen immers geen onderwerp zijn van referendum, tenzij in uitzonderlijke omstandigheden. Het ziet er dus naar uit dat het alleen over de ondergrondse parking zal gaan. Die vraag moet nog concreter, vindt de bevoegde ambtenaar. Johan Lefever: "We zijn nogal geschrokken, want het argument van de inspraak vervalt. Maar uiteindelijk wordt het wel een stuk helderder. De stad zal duidelijk moeten zeggen waarom het een ondergrondse parking wil, het Forum waarom het dat niet wil."

Het advies van Binnenlands Bestuur geeft de meerderheid alvast ademruimte om verder te blijven werken aan de voorbereiding van de renovatie van de markt. De beslissing om een conceptstudie te bestellen over de ondergrondse parking lokte vorige week nog protest uit in de gemeenteraad, maar wordt essentieel voor het referendum.

Foto JVK: Sabien Lahaye-Battheu, Marleen Rubben, Steve Gheeraert, Alex Colpaert, Johan Lefever en Kathy Helsen.

Bron: Het Laatste Nieuws - 8 april 2009