Politie moet ook in ons land mobiele camera's kunnen gebruiken


In Engeland wordt het systeem al langer gebruikt. Vanaf begin mei gaat ook de politiezone Westkust (De Panne/Koksijde/ Nieuwpoort) hun interventies filmen met camera's die aan de jas zijn bevestigd.

 

"Nochtans is de wetgeving daar niet helemaal klaar voor. Begin dit jaar al diende ik een wetsvoorstel in dat politiediensten moeten toelaten in het kader van de openbare handhaving mobiele bewakingscamera's te gebruiken. Die camera's moeten uit het toepassingsgebied van de zogenaamde camerawet worden gehaald, zodat op legale en efficiƫnte wijze aan preventie kan worden gedaan en bewijsmateriaal kan worden verzameld", aldus Sabien.

 

"Als ze vandaag mobiele camera's gebruiken, kunnen politiediensten niet voldoen aan de vereiste informatieplicht via pictogrammen, die aangeven dat de mensen worden gefilmd. Een politieagent kan moeilijk met een bord op zijn rug lopen om aan te geven dat hij aan het filmen is, of een politiehelikopter zou al een groot spandoek achter zich aan moeten slepen om duidelijk te maken dat er gefilmd wordt. Daarom zouden pictogrammen aan het begin van een politiezone moeten volstaan. Bovendien is het in geval van spontane betogingen of rellen onmogelijk om de vereiste toelatingsprocedure voor het plaatsen van camera's in niet-besloten plaatsen te doorlopen (via gemeenteraad en korpschef van de betrokken politiezone en aanmelding bij privacycommissie)", schetst Sabien de problemen.

 

Gevraagd: actie!

 

"Sinds begin dit jaar buigt de Senaatscommissie Binnenlandse Zaken zich over mogelijke wijzigingen aan de camerawet. Als er niet zeer weldra schot in de zaak komt, zal ik de agendering van mijn wetsvoorstel in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken vragen", luidt Sabiens oproep, die hiermee niet alleen aan de vraag van de politiezone Westkust, maar ook van andere politiezones die al interesse toonden (bijvoorbeeld Antwerpen), wil tegemoet komen.