Gevangenis van Ieper blijft meest overbevolkte


In de gevangenis van Ieper zitten 109 gedetineerden. Dat is, op één na, dubbel zoveel als de officiële capaciteit, namelijk 55. Ook Brugge heeft met 751 gedetineerden op een capaciteit van 632 één van de hoogste overbevolkingsgraden van ons land. Dat blijkt uit cijfers die Sabien opvroeg bij minister van Justitie Stefaan de Clerck (stand van zaken 7 april 2009).

 

Drie maanden geleden klaagde Sabien de situatie ook al eens aan: "Toen zaten er 104 gedetineerden in de gevangenis van Ieper en 739 in Brugge. De situatie is dus nog verslechterd", aldus Sabien. "De toen kersverse minister van Justitie Stefaan De Clerck stelde begin dit jaar een geactualiseerd 'masterplan gevangenissen' voor. Maar de West-Vlaamse opvolger van Jo Vandeurzen bracht geen goed nieuws mee voor onze provincie. Er wordt geen extra capaciteit voorzien voor de West-Vlaamse gevangenissen. Bovenstaande cijfers tonen nochtans aan dat maatregelen zich opdringen."

 

Proefproject privatisering elektronisch toezicht in West-Vlaanderen

 

Sabien stelt daarom voor om het systeem van elektronisch toezicht fors uit te breiden. "Uit cijfers die ik opvroeg bij minister De Clerck blijkt dat er op 29 januari 2009 in ons land 748 veroordeelden (76 in West-Vlaanderen) onder elektronisch toezicht stonden. Dat aantal steeg de afgelopen maanden weliswaar lichtjes tot 956 vandaag, maar ruim 1.300 veroordeelden wachten nog steeds op een enkelband. En Justitie erkent dat het Belgische gevangeniswezen vandaag maar is uitgerust om toe te zien op 1.000 exemplaren", schetst Sabien de problematiek.

 

Daarom pleit het liberale Kamerlid voor een radicale ommezwaai. "De justitiehuizen kunnen blijven instaan voor de begeleiding en de dossieropvolging van daders die een enkelband dragen, maar laat – zoals in Groot-Brittannië - privéfirma's instaan voor de louter technische controle, waarvan de modaliteiten door de overheid worden vastgelegd. Laat die firma's nagaan waar de veroordeelde onder elektronisch toezicht zich bevindt en of hij of zij de uurroosters respecteert. Op die manier kunnen controleurs dag en nacht worden ingezet en flexibel inspelen op de schommelingen in het aantal gedetineerden onder elektronisch toezicht", aldus Sabien, die de opstart van een pilootproject in ons land vraagt. "Als provincie met de meest overbevolkte gevangenis zou West-Vlaanderen hierin een voortrekkersrol kunnen spelen."