Gevangenis van Ieper blijft meest overbevolkte


Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) uit Poperinge opvroeg bij justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V). Het gaat om een stand van zaken op 7 april.

Drie maanden geleden klaagde de politica de situatie ook al eens aan. 'Toen zaten er 104 gedetineerden in de gevangenis van Ieper. De situatie is er dus nog verslechterd', zegt Lahaye-Battheu.

Minister van Justitie De Clerck stelde begin dit jaar een geactualiseerd 'masterplan gevangenissen' voor. 'Maar hij bracht geen goed nieuws voor onze provincie, want er wordt geen extra capaciteit gepland voor de West-Vlaamse gevangenissen. Bovenstaande cijfers tonen nochtans aan dat maatregelen zich opdringen.'

Lahaye-Battheu stelt daarom voor om het systeem van elektronisch toezicht fors uit te breiden. 'Uit cijfers die ik opvroeg bij minister De Clerck blijkt dat er begin dit jaar in ons land 748 veroordeelden onder elektronisch toezicht stonden, van wie 76 in West-Vlaanderen. Ruim 1.300 veroordeelden wachten nog steeds op een enkelband', besluit ze.

Bron: Het Nieuwsblad/De Standaard, 22 mei 2009.

 

Gevangenis Ieper blijft overbevolkt

De gevangenis van Ieper blijft één van de meest overbevolkte van het land. Dat blijkt nog maar eens uit een cijfers die Poperings Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) opvroeg bij Justitie. Er zijn 109 gedetineerden, terwijl er maar plaats is voor 55.

Battheu vraagt zich af waar er niet meer mensen onder elektronisch toezicht worden geplaatst. Momenteel zijn er dat in onze provincie maar 76. Ze stelt dan ook voor dat West-Vlaanderen een voortrekkersrol speelt in een proefproject rond privatisering van elektronisch toezicht, zoals dat al in Groot-Brittannië gebeurt.

Bron: Het Laatste Nieuws, 22 mei 2009.

 

Sabien was hierover ook te horen op de Brugse radio:

www.stadsomroep.com