Nog boetes te betalen? Minder belastinggeld terug


De federale overheidsdienst Financiën kondigt vandaag aan een nieuw informaticasysteem in gebruik te nemen waardoor geen belastinggeld meer zal worden teruggestort aan burgers die nog verkeersboetes of strafrechtelijke boetes moeten betalen.

 

"Wie 300 euro moet terugtrekken, maar nog 120 euro aan boetes heeft openstaan, zou maar 180 euro teruggestort krijgen", luidt het voorbeeld. Het systeem wordt in verschillende fasen in gebruik genomen en zou tegen 2012 volledig operationeel zijn.

 

Sabien concludeerde eind april uit het antwoord op haar parlementaire vraag dat zeven op de tien strafrechtelijke boetes onbetaald blijven.

 

"Dat nieuws veroorzaakte toen heel wat ophef. Minister van Justitie Stefaan De Clerck kondigde aan de boetes zelf te willen innen. Minister van Financiën Didier Reynders liet mij in mei in zijn antwoord op een nieuwe parlementaire vraag weten dat:

-      het investeringsproject ICT STEAMER, waarin de invordering van de penale boeten een prioritaire module is, vanaf juni in een aantal kantoren zou worden getest;

-      de geautomatiseerde overdracht van de vonnis- en arrestuittreksels van Justitie naar Financiën daarvan ook deel zou uitmaken;

-      de administratie Niet-Fiscale Invordering dankzij STEAMER in staat zal zijn statistische en financiële inlichtingen te verstrekken over de invordering van de boetes (per kantoor, per Gewest of op federaal niveau).

Hij voegde eraan toe dat er bij de ontvangers der domeinen en/of penale boetes zou op worden aangedrongen dat er nauwlettend op zou worden toegezien dat vonnissen en arresten van solvabele daders aan de gerechtsdeurwaarders worden doorgestuurd, wanneer die daders niet reageren op hun schriftelijk betalingsverzoek of aangetekend schrijven", aldus Sabien.

"Dat laatste is natuurlijk minstens even belangrijk. Dat hardleerse niet-betalers worden aangepakt door het bedrag van hun boete af te houden van belastinggeld dat ze moeten terugkrijgen, of van hun loon (zoals nu al gebeurt), is een goede zaak. Het is een signaal van rechtvaardigheid naar eenieder die zijn of haar boete wel correct betaalt. Maar er moet ook werk gemaakt worden van een betere en snellere inning, kort nadat een rechter een geldboete heeft uitgesproken. Hetzij door Financiën, hetzij door Justitie, maar actie op dat vlak is ook dringend", besluit Sabien.