Stefaan De Clerck karig met informatie over aangekondigde plannen hertekening gerechtelijk landschap


"Mijn oriëntatienota is klaar en wordt vrijdagmorgen opnieuw besproken in de regering. Zodra de bespreking is afgerond en de methodieken zijn afgesproken, doe ik daarvan mededeling aan de Kamer. Ik meen dat ik dat op een collegiale manier moet doen met de regering. Ik meen dat het weinig zin heeft dat ik nu al zeg wat erin staat en wat niet. Ik meen dat wij het globale debat beter voeren zodra de oriëntatienota hier is ingediend. Daarin is ingeschreven wat er onder andere met Poperinge, Kortrijk en Tielt in West-Vlaanderen gebeurt. Ik meen dat het beter is dat ik het geheel toelicht, want alles zit vervat in een globale logica. Het is een belangrijke en uitvoerige nota over het geheel van de rechtbanken en het geheel van het management. Hoe vlugger de nota hier behandeld wordt, hoe liever ik het heb."

Dat antwoordde minister van Justitie Stefaan de Clerck vannamiddag op volgende vraag van Sabien over de hertekening van het gerechtelijk landschap en de gevolgen hiervan voor de gerechtelijke arrondissementen:

"Het Octopusakkoord van mei 1998 bevatte een belangrijk justitieel hoofdstuk. Er werd immers een grondige hervorming aangekondigd van onze gerechtelijke organisatie. Het was onmiddellijk duidelijk dat de hervorming niet evident en op bepaalde punten ook erg omstreden zou zijn. Elf jaar later moeten wij eigenlijk nog altijd beginnen aan die hervorming.

In de beleidsnota, die wij in onze commissie hebben besproken bij het begin van deze legislatuur, stond te lezen dat men voor een omvattende reflectie stond van het gerechtelijke landschap, inclusief over de omvang van de gerechtelijke arrondissementen, de structuur van de eerstelijnsrechtbanken, de geïntegreerde eerstelijnsparketten en het aantal rechtbanken. Er werd geopteerd voor een verzelfstandiging van de gerechtelijke organisatie op het vlak van het beheer. Op die manier zou men ook werk maken van de hertekening.

Op 26 mei jongstleden hield de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie op een studiedag nog een vurig pleidooi voor de noodzaak van de hertekening. Mijnheer de minister, sinds geruime tijd kondigt u aan dat er een oriëntatienota komt die u vóór het zomerreces in het Parlement zou indienen. De hertekening zou daarvan een belangrijk onderdeel vormen. Ik lees in de vragen en het antwoord dat in onze commissie werd gegeven op 3 juni dat de voorstelling van de nota op 22 juni zou gebeuren. Dat is er blijkbaar niet van gekomen.

Intussen doen steeds meer geruchten de ronde. Er wordt gezegd dat het aantal arrondissementen van 27 naar 16 zal worden gebracht. Voor onze provincie West-Vlaanderen zou dat neerkomen op een vermindering van 4 naar 2 arrondissementen. Voor iedereen die bij Justitie is tewerkgesteld, roept dat toch heel wat vragen op. Het is evident dat er opnieuw ongerustheid is.

Ten eerste, wanneer komt u met de oriëntatienota naar het Parlement?

Ten tweede, werd die oriëntatienota al besproken in de regering en maakt hij het voorwerp uit van een consensus?

Ten derde, kunt u al meer duidelijkheid geven over het aantal arrondissementen? Klopt het dat het getal van 16 zou vaststaan? En wat met onze provincie West-Vlaanderen op dat punt?"