Voor oktober geen referendum over Grote Markt


Gisteren keurde de gemeenteraad, meerderheid tegen oppositie, een studieopdracht goed voor de invoering van het nieuwe circulatieplan. Daarbij zou de rijrichting van de Ieperstraat, Bruggestraat, Gasthuisstraat en gedeeltelijk ook de rotonde rond de Grote Markt omgedraaid worden. Het plan leek eerst op weinig weerstand te stoten, aangezien het logisch is dat winkelstraten beter naar het centrum toelopen, dan andersom. Toch vond Open Vld het tijdens de gemeenteraad donderdag niet kunnen dat er weer geen inspraak was geweest over het circulatieplan. Burgemeester Dejaegher suste dat het nog maar om studiewerk gaat en dat de bevolking zal geraadpleegd worden.

Vakantie

Dan kwam de timing van het referendum aan bod. 27 augustus stond tot nu toe als vroegste alternatief genoteerd. Maar ook dat wordt niet meer haalbaar. "Ik verneem dat het thema binnen de commissie Volksraadplegingen besproken is, maar meer weten we nog niet. We kunnen nog niet beginnen met de evaluatie van de vragen en de opmaak van de brochure, die een maand voor een referendum moet verspreid worden. En gezien de komende weken heel wat personeelsleden van de stad met vakantie gaan, is die datum niet meer te handhaven", aldus Dejaegher.

Sabien Lahaye-Battheu van Open Vld stelde dan maar voor de gemeenteraad van augustus te vervroegen, maar dan is ook de burgemeester op reis. Het volk zal nu ten vroegste half oktober haar mening kunnen geven. Da's problematisch voor het dossier. Hoe later de heraanleg van de markt kan starten, hoe groter het risico dat Poperinge er in volle campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 als een werf bijligt. En dat wil geen enkele politicus. In het geruchtencircuit klinkt het dat de meerderheid dan ook stilaan begint terug te krabbelen, maar dat wordt bij CD&V met klem ontkend.

Bron: Het Laatste Nieuws, 27 juni 2009.