Familierechtbank komt dichterbij


"Open Vld is altijd voorstander geweest van een gecentraliseerde behandeling van familiezaken, met aandacht voor alle aspecten van die toch wel specifieke procedures", reageert Sabien tevreden. "De familierechtbank moet enerzijds de versnippering van bevoegdheden in familiezaken tussen het vredegerecht, de rechtbank van eerste aanleg, de burgerlijke rechtbank en de jeugdrechtbank een halt toeroepen en anderzijds een aantal procedures versoepelen."

 

"De familierechtbank biedt de mogelijkheid om zittingen achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, wat het respect voor de privacy van alle betrokken partijen moet garanderen. Uiteraard kan de rechter altijd terugkeren naar het principe van openbare zitting, aangezien dit één van de fundamenten van ons rechtsstelsel is, waar enkel in uitzonderlijke gevallen van kan worden afgeweken", aldus Sabien.

 

"Daarnaast mogen ook de belangen van de kinderen niet uit het oog worden verloren, wat zich vertaalt in een principieel hoorrecht voor minderjarigen vanaf 12 jaar en een mogelijkheid voor jongere kinderen om gehoord te worden. Vandaag bestaat die mogelijkheid al, maar alleen de jeugdrechter is verplicht om kinderen van minstens 12 jaar te horen in een hangende procedure. Tot slot komt ook de afschaffing van de vereiste persoonlijke verschijning bij echtscheiding aan bod in de plannen van de staatssecretaris", reageert Sabien, die over die drie onderwerpen al wetsvoorstellen indiende, tevreden.

 

Wathelet drukt de hoop uit om eind dit jaar de eerste familierechtbank van start te laten gaan. Ze zal drie kamers tellen. De Jeugdkamer neemt minderjarigen onder haar hoede die in een problematische opvoedingssituatie zitten, strafbare feiten hebben gepleegd of geestesziek zijn. Een tweede kamer concentreert zich op uit handen gegeven minderjarigen. Alle burgerlijke bevoegdheden van de afdeling, inclusief de spoedprocedures, komen onder de bevoegdheid van de derde kamer. In de drie kamers geldt het principe 'een familie, een dossier'. Alle beslissingen rond één familie zullen dus in één dossier worden samengebracht en door één magistraat worden behandeld.