Dan toch geen referendum over Grote Markt


 

Meer dan zes maanden was de hoppestad in de ban van het referendum, een initiatief van Open Vld, Groen!, enkele middenstanders en individuelen. Hun gloriemoment krijgen ze dan toch niet te beleven, maar het doel is wel bereikt: er komt geen parkeergarage onder de Grote Markt. De plannen werden vorige maand geschrapt. Nochtans sprak het Forum toen nog andere taal. Het zou doordrijven met de volksraadpleging, zelfs zonder ondergrondse parking. En als de ingezamelde handtekeningen niet meer geldig zouden zijn, zouden er nieuwe verzameld worden, zei spreekbuis Johan Lefever toen. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. De volksraadpleging dreigde namelijk op niks meer uit te draaien dan een politiek spelletje tussen oppositie (Open Vld) en meerderheid (CD&V/Samen).

Zware kost

Nu stapt het Forum dus van dat plan af. "Niet omdat een referendum onmogelijk is geworden", zegt Johan Lefever. "We hebben zopas kennis genomen van het advies van de Vlaamse commissie voor Volksraadplegingen en dat zegt dat onze handtekeningen wettig zijn en dat de eerste twee vragen ontvankelijk zijn, in tegenstelling tot wat het stadsbestuur suggereerde. Alleen vraag 3, over het betalend parkeren, blijkt niet te kunnen. Hoe dan ook moeten we vaststellen dat de belangrijkste vraag, die over de ondergrondse parking, zonder voorwerp is geworden. Omdat de overblijvende vraag, over de heraanleg van de markt, volgens ons te licht weegt, zien we ervan af. De organisatie is namelijk niet te onderschatten. Het vraagt een enorme inspanning van het stadspersoneel en er hangt een serieus prijskaartje aan vast", beseft Lefever.

Gezond verstand

Het Forum laat het dossier echter niet los en stuurt er op aan dat de modernisering van de markt in alle openheid wordt voorbereid en besproken. Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) reageert tevreden. "Het was onverantwoord hiermee door te gaan. Ik stel met plezier vast dat het Forum dan eindelijk het gezond verstand laat spreken."

Bron: Het Laatste Nieuws, 10 september 2009 - Dieter Dujardin