Nationaal


 • 29 november 2018 - Parlementsleden getuigen waarom zij het rode lintje dragen

   Parlementsleden getuigen waarom zij het rode lintje dragen In de aanloop naar Wereldaidsdag (1 december) getuigden de 'Parlementairen voor de 2030 Agenda', de parlementaire groep die zich inzet voor de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsagenda, waarom zij het rode lintje dragen. Het rode lintje is het symbool van solidariteit met mensen die leven met hiv. Parlementsleden van verschillende politieke families drukten hun steun uit om de wereldwijde aanpak van hiv onverminderd voort te zetten. Ze deelden persoonlijke boodschappen met het publiek, waarin ze uitleggen waarom hiv ons allen aanbelangt.
  Lees meer
 • 28 november 2018 - NMBS laat miljoenen euro's liggen

  Uit cijfers, die Sabien opvroeg bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en waarover 'Het Laatste Nieuws' en 'De Morgen' vandaag berichten, blijkt dat de NMBS al zo'n 60 miljoen euro aan onbetaalde boetes liet verjaren. En er dreigen nog enkele miljoen euro's in rook op te gaan... Maar er is ook goed nieuws: sinds 1 november is het systeem van administratieve boetes van kracht, waardoor overtreders nu sneller en goedkoper kunnen worden vervolgd. Lees hierna de persartikels.
  Lees meer
 • 21 november 2018 - Minder ruzie over onderhoudsbijdragen

  Wanneer ouders uit mekaar gaan, worden er onderhoudsbijdragen afgesproken voor de zorg voor de kinderen. Die bijdrage is echter vaak een bron van onvrede, ruzie en betwisting. De Kamercommissie Justitie neemt vandaag twee wetsvoorstellen aan van Open Vld Kamerleden Sabien en Carina Van Cauter met een aantal maatregelen om dat te voorkomen.
  Lees meer
 • 20 november 2018 - Sabien ontvangt Rechtenstudenten Kulak

   Sabien ontvangt Rechtenstudenten Kulak Vandaag mocht Sabien een 100-tal studenten van het eerste jaar Rechten aan de Kulak verwelkomen als parlementslid: "Herinneringen aan mijn eigen Kulak-jaren, meer dan 30 jaar geleden… Succes aan deze studenten! Maak iets moois van jullie tijd aan deze toffe universiteit!"
  Lees meer
 • 02 november 2018 - Sabien: "Hulpdiensten moeten automatisch info over verblijvende kinderen krijgen"

  Wanneer hulpdiensten uitrukken bij een brand, krijgen ze info over de bewoners van het bewuste pand. "Sinds 2016 kan je in het bevolkingsregister ook aangeven dat er kinderen bij je inwonen, ook als ze er niet zijn gedomicilieerd. Maar niet alle IT-toepassingen van de hulpdiensten geven deze info automatisch door. Dat is een probleem", aldus Sabien. Zij dringt aan op een omzendbrief van de Binnenlandminister.
  Lees meer
 • 24 oktober 2018 - Meerderheid breidt de aangiftemogelijkheid van levenloos geboren kinderen uit

  De Kamercommissie Justitie heeft de uitbreiding van de aangiftemogelijkheid van levenloos geboren kinderen uitgebreid. Mede-initiatiefnemers Carina Van Cauter en Sabien: "Wanneer je kindje levenloos geboren wordt, kan je dit als ouder indien gewenst aangeven via een akte vanaf 140 dagen zwangerschap. Hiermee komen we tegemoet aan een veelgehoorde vraag van ouders. Het kindje kan ook een voornaam krijgen."
  Lees meer
 • 17 oktober 2018 - Sabien mag wandelclub Bredene ontvangen in het parlement

   Sabien mag wandelclub Bredene ontvangen in het parlement Vanmiddag mocht Sabien een sympathieke wandelclub uit Bredene ontvangen in de Kamer. Altijd interessant om in interactie te gaan over "het leven als parlementslid"!
  Lees meer
 • 01 september 2018 - Vanaf vandaag: Eindelijk baas over je erfenis

  De wet van 31 juli 2017 tot hervorming van het erfrecht treedt op 1 september 2018 in werking, binnen exact vier maanden dus. Sabiens collega, Carina Van Cauter, loodste de modernisering door de commissie Justitie: "Ons erfrecht dateerde nog uit de tijd van Napoleon, ging uit van onveranderlijke gezinssituaties en liet bijzonder weinig vrijheid. Met deze hervorming wordt het erfrecht aangepast aan de samenleving en gezinnen van vandaag. We geven mensen eindelijk de vrijheid om te doen met hun erfenis wat ze willen."
  Lees meer
 • 17 augustus 2018 - Huisverbod bij partnergeweld: iets meer toegepast, nog lange weg te gaan

  "Vorig jaar kregen 161 daders van intrafamiliaal geweld een tijdelijk huisverbod opgelegd, in 2016 waren dat er 94. Dat zijn er al iets meer dan in de periode 2013-2015 toen het om slechts 103 gevallen ging, gemiddeld 34 per jaar. Maar wetende dat de politie jaarlijks 40.000 meldingen van partnergeweld krijgt, is er nog een lange weg te gaan", zegt Sabien , die een en ander afleidt uit antwoorden van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op haar parlementaire vragen. Ze laakt ook de spectaculaire verschillen tussen de arrondissementen: "Zo is Limburg verantwoordelijk voor twee derden van alle gevallen."
  Lees meer
 • 10 augustus 2018 - Gevraagd: redelijke houding vanwege de overheid bij invordering achterstallige schulden

   Gevraagd: redelijke houding vanwege de overheid bij invordering achterstallige schulden Vandaag pleit Sabien in 'De Tijd' voor redelijkheid vanwege de overheid als het gaat over invordering van achterstallige schulden. Onlangs confronteerde ze Justitieminister Geens met een geval waarin iemand met financiële problemen 125 euro verschuldigd was aan het Vlaams Zorgfonds. Maar na verhoging met een boete van de Vlaamse overheid én de tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder, was zijn schuld opgelopen tot zo'n 890 euro. Uiteraard moet iedereen zijn of haar facturen betalen, maar een en ander moet haalbaar blijven, zodat invordering vooralsnog mogelijk is.
  Lees meer