Nationaal


 • 21 maart 2019 - Gescheiden personen, weduwnaren en weduwen kunnen hun burgerlijke staat wijzigen naar 'ongehuwd'

   Gescheiden personen, weduwnaren en weduwen kunnen hun burgerlijke staat wijzigen naar 'ongehuwd' Sabien verliet intussen bijna 4 maanden geleden de Kamer, maar leuk dat er toch nog een wetsvoorstel mede van haar hand wordt goedgekeurd. Dank aan Carina Van Cauter om verder op te volgen! Wie gescheiden is, hoeft niet langer die titel te dragen als burgerlijke staat. Hij of zij krijgt de keuze om terug te keren naar de status van 'ongehuwd'. Ook weduwen en weduwnaren krijgen die kans. Een goede zaak, want het kan confronterend zijn een en ander telkens te zien verschijnen op officiële papieren. Lees hier het artikel in 'De Morgen' van vandaag.
  Lees meer
 • 01 januari 2019 - Dat 2019 een jaar vol nieuwe kansen en dromen mag worden

   Dat 2019 een jaar vol nieuwe kansen en dromen mag worden Bij het begin van een nieuw jaar horen nieuwjaarswensen. Ik wens oprecht aan elk van u dat 2019 een mooi en gelukkig jaar mag worden, een jaar vol nieuwe kansen en dromen!
  Lees meer
 • 05 december 2018 - Lovende woorden van de Kamervoorzitter voor Sabien!

  Vorige donderdag kwam Sabien voor de laatste keer tussen tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Er volgden lovende woorden van de Kamervoorzitter en applaus van álle collega's. Sabien: "Zonet stelde ik een einde aan mijn mandaat als Kamerlid om morgen de eed te kunnen afleggen als West-Vlaams gedeputeerde. Ik mocht 15 jaar zetelen in de Kamer. Ik blik heel dankbaar terug op die periode. Mijn werk werd er gewaardeerd en ik zal het uiteraard missen. Zo ook alle collega's en de mensen waarmee ik mocht samenwerken. Geen 'vaarwel' dus maar 'tot ziens', want ik blijf beschikbaar voor de partij."
  Lees meer
 • 29 november 2018 - Parlementsleden getuigen waarom zij het rode lintje dragen

   Parlementsleden getuigen waarom zij het rode lintje dragen In de aanloop naar Wereldaidsdag (1 december) getuigden de 'Parlementairen voor de 2030 Agenda', de parlementaire groep die zich inzet voor de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsagenda, waarom zij het rode lintje dragen. Het rode lintje is het symbool van solidariteit met mensen die leven met hiv. Parlementsleden van verschillende politieke families drukten hun steun uit om de wereldwijde aanpak van hiv onverminderd voort te zetten. Ze deelden persoonlijke boodschappen met het publiek, waarin ze uitleggen waarom hiv ons allen aanbelangt.
  Lees meer
 • 28 november 2018 - NMBS laat miljoenen euro's liggen

  Uit cijfers, die Sabien opvroeg bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en waarover 'Het Laatste Nieuws' en 'De Morgen' vandaag berichten, blijkt dat de NMBS al zo'n 60 miljoen euro aan onbetaalde boetes liet verjaren. En er dreigen nog enkele miljoen euro's in rook op te gaan... Maar er is ook goed nieuws: sinds 1 november is het systeem van administratieve boetes van kracht, waardoor overtreders nu sneller en goedkoper kunnen worden vervolgd. Lees hierna de persartikels.
  Lees meer
 • 21 november 2018 - Minder ruzie over onderhoudsbijdragen

  Wanneer ouders uit mekaar gaan, worden er onderhoudsbijdragen afgesproken voor de zorg voor de kinderen. Die bijdrage is echter vaak een bron van onvrede, ruzie en betwisting. De Kamercommissie Justitie neemt vandaag twee wetsvoorstellen aan van Open Vld Kamerleden Sabien en Carina Van Cauter met een aantal maatregelen om dat te voorkomen.
  Lees meer
 • 20 november 2018 - Sabien ontvangt Rechtenstudenten Kulak

   Sabien ontvangt Rechtenstudenten Kulak Vandaag mocht Sabien een 100-tal studenten van het eerste jaar Rechten aan de Kulak verwelkomen als parlementslid: "Herinneringen aan mijn eigen Kulak-jaren, meer dan 30 jaar geleden… Succes aan deze studenten! Maak iets moois van jullie tijd aan deze toffe universiteit!"
  Lees meer
 • 02 november 2018 - Sabien: "Hulpdiensten moeten automatisch info over verblijvende kinderen krijgen"

  Wanneer hulpdiensten uitrukken bij een brand, krijgen ze info over de bewoners van het bewuste pand. "Sinds 2016 kan je in het bevolkingsregister ook aangeven dat er kinderen bij je inwonen, ook als ze er niet zijn gedomicilieerd. Maar niet alle IT-toepassingen van de hulpdiensten geven deze info automatisch door. Dat is een probleem", aldus Sabien. Zij dringt aan op een omzendbrief van de Binnenlandminister.
  Lees meer
 • 24 oktober 2018 - Meerderheid breidt de aangiftemogelijkheid van levenloos geboren kinderen uit

  De Kamercommissie Justitie heeft de uitbreiding van de aangiftemogelijkheid van levenloos geboren kinderen uitgebreid. Mede-initiatiefnemers Carina Van Cauter en Sabien: "Wanneer je kindje levenloos geboren wordt, kan je dit als ouder indien gewenst aangeven via een akte vanaf 140 dagen zwangerschap. Hiermee komen we tegemoet aan een veelgehoorde vraag van ouders. Het kindje kan ook een voornaam krijgen."
  Lees meer
 • 17 oktober 2018 - Sabien mag wandelclub Bredene ontvangen in het parlement

   Sabien mag wandelclub Bredene ontvangen in het parlement Vanmiddag mocht Sabien een sympathieke wandelclub uit Bredene ontvangen in de Kamer. Altijd interessant om in interactie te gaan over "het leven als parlementslid"!
  Lees meer