Vierdaagse van de Yzer blijft een jaarlijkse manifestatie


'De Defensiestaf heeft overwogen om de jaarlijkse Vierdaagse van de IJzer slechts om de twee jaar in te richten om te besparen. Maar ik zal niet akkoord gaan met een eventueel voorstel in die zin. De marsen zullen verder jaarlijks georganiseerd worden,' antwoordde Pieter De Crem.

De Vierdaagse van de IJzer is een internationale wandeltocht, die sinds 1972 georganiseerd wordt door de Belgische Defensie. Deze jaarlijkse 'militaire oefening' staat open voor burgers en militairen uit binnen- en buitenland en lokt de jongste jaren telkens bijna 10.000 deelnemers. 2005 was een piekjaar, toen de doortocht door de ondergrondse commandobunker onder de Kemmelberg (die gisteren officieel werd geopend als het 'Museum van de Koude Oorlog') voor een extra volkstoeloop zorgde, waardoor toen de kaap van de 10.000 deelnemers (eenmalig) werd gehaald.

'De Frontstreek van WO I bezoeken en tegelijk een aanzienlijke fysieke inspanning leveren, is voor veel militairen en burgers een mooie jaarlijkse traditie. Tussen 2014 en 2018 herdenken we '100 jaar Eerste Wereldoorlog'. Ook in die optiek is het een goede zaak dat de 'Vierdaagse van de IJzer' blijvend jaarlijks georganiseerd wordt', aldus Lahaye-Battheu.

De Vierdaagse wordt georganiseerd samen met Koksijde-Oostduinkerke, Poperinge, Diksmuide en Ieper.

Bron: Het Nieuwsblad, 29 oktober 2009, Piet Lesage

 

Vierdaagse van de IJzer blijft jaarlijkse mars

De Vierdaagse van de IJzer blijft in de toekomst een jaarlijks evenement. Dat heeft volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) uit Poperinge vernomen van defensieminister Pieter De Crem (CD&V). Er waren nochtans geruchten dat de mars wegens besparingen slechts om de twee jaar meer gehouden zou worden. De gemeenteraad van Poperinge maakt daarover vanavond een motie op.

"De geruchten kloppen gelukkig niet", zegt Lahaye-Battheu. "De defensiestaf heeft het wel degelijk overwogen om de nodige besparingen te verwezenlijken door de Vierdaagse slechts om de twee jaar te laten uitgaan, maar De Crem zegt dat hij daarmee niet akkoord gaat. Dat is een goeie zaak voor de deelnemers die elk jaar een fysieke inspanning combineren met een bezoek aan onze regio en voor de steden en gemeenten waar de mars passeert. Zeker gezien de streek tussen 2014 en 2018 de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog herdenkt", aldus het parlementslid.

Bron: Het Laatste Nieuws, 29 oktober 2009, Dieter Dujardin