Kans op inning misdaadgeld vergroot


Bij verbeurdverklaringen worden zaken, die in verband staan met het misdrijf, aan de veroordeelde ontnomen en toegekend aan de staat. Het gaat over zaken die het voorwerp van het misdrijf uitmaken en/of gediend hebben om het misdrijf te plegen, zaken en vermogensvoordelen die verkregen zijn uit het misdrijf (bijvoorbeeld drughandel, btw-fraude, witwassen, omkoping, wapen- of hormonenhandel enz.), de goederen en waarden die in de plaats ervan zijn gesteld en de inkomsten uit de belegde voordelen. Indien de zaken niet kunnen worden gevonden in zijn of haar vermogen, raamt de rechter de geldwaarde ervan. De veroordeelde moet dat bedrag, waarop de verbeurdverklaring dan slaat, betalen.

 

Onduidelijkheid troef bij Justitie en Financiën

 

Op een parlementaire vraag van Sabien (zie ook nieuwsbericht van 11 september 2009)  hoeveel verbeurdverklaringen (en voor welk bedrag) de afgelopen jaren werden uitgesproken, kon minister van Justitie Stefaan De Clerck geen antwoord geven. "Ook minister van Financiën Didier Reynders heeft geen zicht op die bedragen. Wel gaf hij aan dat die gegevens "misschien" beschikbaar zijn bij het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en Verbeurdverklaring (COIV) bij de FOD Justitie. Navraag bij het COIV leert me dat dat helaas niet zo is", stelt Sabien vast.

 

"Op mijn vraag welk bedrag aan vermogensvoordeel in diezelfde jaren effectief door de Ontvanger van de Penale Boeten werd aangerekend door de Staat, laat minister Reynders weten dat de administratie niet over statistieken beschikt. Deze zullen naar verluidt beschikbaar zijn zodra het informaticaproject, waaraan wordt gewerkt,  zal zijn geïmplementeerd. Alleen op mijn vraag welk bedrag aan vermogensvoordeel in diezelfde jaren effectief werd geïnd door de Staat kon minister Reynders wel een antwoord geven: 6.727.260 euro in 2006, 11.622.414 euro in 2007 en 10.044.503 euro in 2008", aldus Sabien.

 

Eerste stap in de goede richting

 

"De extra bevoegdheden voor het COIV zijn een eerste stap in goede richting, want de 10 miljoen euro, die in 2008 werd geïnd, is maar het topje van de ijsberg van de hoogstwaarschijnlijk tientallen miljoenen euro's aan verbeurdverklaringen die jaarlijks worden uitgesproken", zegt collega Carina Van Cauter. Samen met Sabien, die begin deze maand nogmaals aanklaagde dat er ook aan de inning van de door de rechter opgelegde boetes iets fundamenteel schort (zes op de tien werden vorig jaar niet geïnd: zie nieuwsbericht van 4 december 2009), zal ze de inning van de verbeurdverklaringen, die ook in de rechtbanken worden uitgesproken, verder opvolgen.