Turtelboom: "Opportuun te onderzoeken of het verhoren van minderjarigen door de politie beter moet worden geregeld."


Niet alle ouders waren hiervan blijkbaar op de hoogte. De minister bevestigde in haar antwoord, in het relaas van de feiten, dat de schooldirectie hiertoe nochtans de nodige inspanningen deed.

Sabien grijpt de stelling van de minister, die ook benadrukt dat de Oudenburgse politie niets onwettelijks deed, aan om de zaak onder de loep te nemen: "Ik leg mij in het parlement al langer toe op het thema van het horen van minderjarigen, namelijk door de rechter. Zo heb ik een wetsvoorstel hangen dat een principieel hoorrecht toekent aan minderjarigen vanaf 12 jaar, zodat niet langer alleen de jeugdrechter verplicht zou zijn om hen te horen in een procedure. Een uitbreiding naar alle andere rechtbanken, waar beslissingen worden genomen die over hen gaan, dringt zich volgens mij op."

Kinderrechtencommissariaat

Sabien weet zich voor haar eerder (inzake rechters) en nieuw (inzake politie) initiatief ook gesteund door het Kinderrechtencommissariaat, dat laat weten via hun ombudsdienst regelmatig te moeten vaststellen dat scholen met deze thematiek worstelen.

"Het Commissariaat vraagt vooreerst een evaluatie van de ministeriële omzendbrief PLP 41, die bepaalt dat de politie een partnerschap moet aangaan met de schoolgemeenschappen waarbinnen procedures voor doorverwijzing en samenwerking worden  vastgelegd. Is bijvoorbeeld duidelijk genoeg geregeld wanneer ouders op de hoogte worden gebracht wanneer hun kinderen worden verhoord? Het Commissariaat verwijst verder naar het VN-Comité voor de Rechten van het Kind, dat enkele maanden geleden in een van haar aanbevelingen de Belgische overheid verzoekt "te verzekeren dat kinderen een advocaat en een volwassen vertrouwenspersoon ter beschikking hebben in alle stadia van gerechtelijke onderzoeken, met inbegrip van ondervragingen door politiebeambten". Daarnaast is er het arrest-Salduz van het Europees Hof van de Rechten van de Mens, dat stelt dat een verdachte, ook minderjarigen, direct toegang moet hebben tot een raadsman, en dit vanaf het eerste politieverhoor. De Senaatscommissie Justitie buigt zich momenteel over de omzetting van dat arrest in een wet", aldus Sabien.