Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 27 oktober 2011


Er werden een aantal budgetwijzigingen, een aantal wijzigingen in meerjarenplannen voorgeschoteld, alsook de budgetten 2012 van de diverse kerkfabrieken.

Na de afhandeling van de overige agendapunten, ondervroeg Open Vld raadslid Eric Butaye de meerderheid over de situatie Dexia en de Gemeentelijke Holding:

Eric Butaye: "Mbt de situatie Dexia en Gemeentelijke holding stellen wij ons de vraag of u al zicht hebt op de gevolgen voor Poperinge? Wij zien dat Poperinge een aantal beleggingen heeft bij Dexia. Zijn dit risicohoudende aandelen?"

Antwoord vanuit de meerderheid:

Het belang in de Gemeentelijke holding staat geboekt voor een bedrag van 1.409.000 €, d.i. rekening houdende met een beurskoers van 9,9 €, wat veel te hoog is. Voor de crisis was het aandeel +/- 3 € waard, na de crisis nog amper 0,6 €. Dit bedrag zal, gezien de vereffening van de Gemeentelijke Holding, moeten afgeboekt worden.

Er was een recurrente jaarlijkse opbrengst van +/- 60.000 € uit het dividend, wat nu niet meer het geval zal zijn!! In de meerjarenplanning zal dus een minopbrengst van deze 60.000 € moeten worden geboekt.

Voor wat de Dexia beleggingen betreft, zijn dit beleggingen met kapitaalsbescherming. Dus kapitaal is verzekerd, opbrengst is mager. Er werd beslist het mandaat dat werd gegeven voor deze beleggingen, af te bouwen en de gelden te gebruiken voor de liquiditeitsbehoefte.

Ondertussen werd een termijnrekening geopend van 3.000.000 € aan 2 % in afwachting.