1867


Zeven huwelijken zijn intussen alweer op de klippen gelopen. Het aantal holebi-huwelijken in 2012 ligt in lijn met de 1.883 holebi-huwelijken van het jaar voordien. In 331 gevallen trouwde een Belg vorig jaar met een buitenlandse partner. Vooral Franse (60) en Nederlandse (49) levenspartners bleken in trek.

Bron: De Standaard, 26 juli 2013, Belga

 

Antwerpen koploper in holebihuwelijken

Homohoofdstad

Nationale cijfers dalen licht van 1883 naar 1867 I n ons land zijn vorig jaar 1867 holebikoppels getrouwd. Als het gaat over huwelijken met een Belgische partner, staat Antwerpen met stip op één. Dat blijkt uit cijfers die kamerlid Sabien Lahaye- Battheu (Open Vld) heeft opgevraagd bij minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). 0 0 In 2012 stapten 1867 holebikoppels in ons land in het huwelijksbootje.

Het gaat om 940 homokoppels en 927 lesbische koppels. Zeven huwelijken zijn inmiddels op de klippen gelopen. Het aantal huwelijken tussen holebi's blijft daarmee ongeveer in dezelfde lijn als in 2011. Dat jaar telde België 1883 holebihuwelijken.

De stad Antwerpen telt met 102 huwelijken tussen homokoppels en 58 lesbische
huwelijken het grootste aantal holebihuwelijken in ons land.

In vergelijking met 82 homo- en 66 lesbische huwelijken in 2011, blijft Antwerpen ook dit jaar op de eerste plaats staan.

Buitenlandse partner

Van het totaal aantal Belgische holebikoppels werden 1536 van deze huwelijken gesloten tussen homokoppels (704) en lesbiennes (832) waarvan beide partners de Belgische nationaliteit hebben.

Als het gaat over het aantal holebihuwelijken met een buitenlandse partner moet de stad het afleggen tegen Brussel. De hoofdstad telde vorig jaar 22 homohuwelijken tussen een Belg en een buitenlandse partner, in vergelijking met 14 in Antwerpen. Het gaat voornamelijk om partners uit buurlanden Nederland en Frankrijk.

Volgens Isabel Sticker, medewerkster van Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu, komt het verschil in aantal holebihuwelijken met een buitenlandse partner in Brussel en Antwerpen, omdat "buitenlanders zich gemakkelijker vestigen in de hoofdstad", luidt het. "Het is daarom niet zo dat er in Brussel meer holebi's wonen", stelt ze.

"Als Antwerpenaar en als homo, ben ik heel fier", reageert acteur David Davidse. "Er is een zekere tolerantie en een homohuwelijk is geen nieuws meer."

"Gemakkelijker dan vroeger" Zelf heeft Davidse de evolutie meegemaakt en veel
zien veranderen.

"Het is gemakkelijker dan vroeger. Ik heb het in mijn leven zo zien evolueren, dat ik heel erg positief ben over de aanvaarding van homo's", aldus Davidse.

Die evolutie valt ook de Antwerpse zanger Bram Bierkens op. "Ik merk dat het homohuwelijk steeds meer opkomt. Ook in mijn vriendenkring zijn er steeds meer
koppels die de stap zetten", vertelt hij. Zelf is hij al vier jaar samen met zijn vriend Ivan en wil hij later ook trouwen.

Volgens Bierkens is de stijging van homohuwelijken niet verwonderlijk. "Het heeft lang niet gemogen. België was een van de eerste landen die het toeliet en Antwerpen profileert zich als de gay capital", aldus Bierkens.

Toch is het volgens de Antwerpenaar nog niet perfect en moet er nog altijd gewerkt worden aan de aanvaarding van homoseksualiteit in de maatschappij, maar
is de stijging van het aantal homohuwelijken wel een goed signaal. "Hoe meer
mannen de stap zetten, hoe meer er zullen volgen", vindt hij.

Bron: Gazet van Antwerpen, 26 juli 2013, Lynn Symons