Zwembad van Poperinge lokt steeds minder bezoekersHet zwembad dateert van begin de jaren zeventig en kampt al een aantal jaar met onderhoudsproblemen. Ondertussen klaagt de Open VLD-oppositie aan dat de openingsuren van het zwembad gewijzigd werden zonder dat dit goed bekendgemaakt werd.

‘Zo is het zwembad nu niet meer open op woensdagavond van 18 tot 20 uur. Ik vind dat jammer, vooral omdat een aantal zwemmers daardoor zijn uitgeweken naar het Ieperse zwembad. Zo daalt het aantal zwemmers natuurlijk’, zegt Open VLD-fractieleider Sabien Lahaye-Battheu.

Schepen Jurgen Vanlerberghe (SP.A) zegt dat uit tellingen gebleken is dat er de woensdag na 18 uur heel weinig zwemmers naar het zwembad gaan. ‘Tussen 19 uur en 20 uur waren dat er slechts vijf. Het inzetten van personeel voor zo weinig zwemmers is niet te verantwoorden.’

Momenteel is hij bezig met een doorlichting van het zwembadgebruik. Bedoeling is om ook tijdens de dag enkele banen open te stellen voor baantjeszwemmers. ‘Dat kan dan zonder extra personeel’, zegt Vanlerberghe. Ondertussen is het wachten op de plannen voor een totaal nieuw zwembad op dezelfde locatie, waardoor het aantal zwemmers spectaculair moet stijgen.

Bron: Het Nieuwsblad, 30 januari 2014, Piet Lesage

 

STAD WIJZIGT OPENINGSUREN OM KOSTEN TE BEPERKEN   

Steeds minder zwemmers kiezen voor het zwembad in Poperinge. In 2012 daalde het bezoekersaantal voor het eerst onder de 100.000. In 2006 kwamen nog 150.000 mensen een duik nemen in het bad. Om de kosten te beperken werden onlangs de openingsuren licht gewijzigd. "Het zwembad openen voor vijf mensen is weinig zinvol. Hievoor moeten namelijk bijna evenveel personeelsleden werken", zegt schepen van Sport Jurgen Vanlerberghe.   

Het zwembad De Kouter in Poperinge dateert uit de jaren zeventig en is dringend aan vernieuwing toe. Hoewel de plannen voor een totaal nieuw zwembad, met wellness en waterattracties, in de steigers staan blijft ondertussen het aantal zwemmers wel sterk dalen. In 2012 - voor 2013 zijn nog geen cijfers beschikbaar - daalde het bezoekersaantal onder de 100.000. Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) uitte haar ongerustheid hierover in de gemeenteraad. "Veel zwemmers trekken nu naar een ander zwembad in de buurt en misschien blijven ze in de toekomst wel weg", zegt ze. Schepen van Sport Jurgen Vanlerberghe (Samen) bevestigt dat het aantal zwemmers al enkele jaren sterk daalt. "Net om die reden hebben we de openingsuren en het aanbod onlangs opnieuw bekeken", zegt hij.   

Openingsuren   

"Uit onderzoek is gebleken dat veranderingen nodig waren indien we een verantwoord beleid wilden voeren. Een daarvan was het zwemmen op woensdagavond. Tussen 19 en 20 uur kregen we gemiddeld nog vijf zwemmers over de vloer. Dat betekent dat er bijna evenveel personeelsleden moeten werken om die vijf mensen te laten zwemmen. Daarom hebben we besloten om het zwembad tussen 18 en 20 uur te sluiten. Ik hoor van het personeel dat de meeste zwemmers van woensdag nu gewoon op een andere dag komen. Vanlerberghe benadrukt wel dat het stadsbestuur zich inderdaad zorgen maakt over het aantal zwemmers. "Zo bekijken we nu om het zwembad open te stellen voor baantjeszwemmers als er plaats vrij is tijdens de schooluren. Daarvoor is bovendien geen extra personeel nodig. Zo willen we ook alle kosten van de werking goed afwegen", aldus de schepen. Ondertussen blijft het wachten op de bouw van het nieuwe zwembad, dat in 2016 klaar moet zijn. "De bouwvergunning hebben we ondertussen op zak en de aanvraag van de milieuvergunning is ook lopende. Daar hopen we begin maart meer nieuws over te krijgen", vervolgt Vanlerberghe. "Al moeten we wel nog afwachten welke beslissing de Raad van State zal nemen over het ruimtelijk uitvoeringsplan voor het gebied waar het zwembad moet komen. Wanneer deze beslissing genomen kan worden, is nog niet duidelijk. Hoe dan ook moeten we nog enkele vergunningen en andere administratie in orde brengen. Hopelijk gaat alles vlot en kan de bouw snel starten."   

Bron: Het Laatste Nieuws, 31 januari 2014, Lisa Bacelle