Zelfmoord(pogingen) op het spoor kosten de NMBS gemiddeld 660.000 euro per jaar


“De kost gaat over geleden schade aan de treinen en de sporen en soms ook over de vertragingen die de treinen daardoor ondervonden. De NMBS kan een gedeelte recupereren via de familiale verzekering of de erfenis, maar doet dat -terecht- niet via de erfgenamen”, zegt Sabien. 

 

 

geopende dossiers

lopend

niet-recupereerbaar***

gedeeltelijke of volledige recuperatie

 

zelfmoord

zelfmoord-poging

totaal

 

 

 

2011

86

53

139

72*

24

43

2012

109

99

208

164*

20

24

2013

92

88

180

117*

31

32

 

* stand van zaken medio 2013

** stand van zaken eind 2014

*** geen verzekering of onbekende derden in geval van zelfmoordpoging

 

 

financiële schade

gerecupereerd

niet-recupereerbaar

openstaand saldo

2011

590.000 euro

343.000 euro

178.000 euro

69.000 euro

2012

875.000 euro

447.000 euro

303.000 euro

126.000 euro

2013

515.000 euro

177.000 euro

120.000 euro

217.000 euro

 

Bedragen naar al dan niet recuperatie toe zijn een momentopname eind 2014 en in constante evolutie.

 

Recuperatie via familiale verzekering of erfenis, niet via de erfgenamen

 

“De overgrote meerderheid van de schadebedragen wordt gerecupereerd via de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (bijvoorbeeld voor de auto, van een verantwoordelijke instelling, de familiale verzekering). De NMBS stuurt naar de nabestaanden van de overledene een eerste brief om de gegevens van de verzekeraar te verkrijgen, als die informatie niet spontaan door de familie van het slachtoffer wordt meegedeeld. Wanneer de nabestaanden niet op die eerste brief reageren, kan per geval worden overwogen een tweede brief te sturen. Wanneer de briefwisseling (en eventueel een rappel) aan de familie zonder gevolg blijft, stelt de NMBS een einde aan de recuperatieprocedure tegen de nabestaanden”, licht Sabien de procedure toe.

 

Als de familie (of een notaris belast met de erfenis) op de briefwisseling antwoordt:

- er is geen aansprakelijkheidsverzekeraar: de NMBS gaat al dan niet verder met de recuperatie van de schade (altijd bij minnelijke schikking) na beoordeling van de verkregen elementen;

- er is een verzekeraar Civiele Aansprakelijkheid: de recuperatieprocedure wordt voortgezet tegen de verzekeraar. Als de verzekeraar weigert op basis van een contractuele clausule: de NMBS gaat al dan niet verder met de recuperatie van de schade (altijd bij minnelijke schikking) na beoordeling van de verkregen elementen.

 

Wanneer de notaris die belast is met de erfenis zelf spontaan contact opneemt met de NMBS om het bedrag van de schade te vragen om het te integreren in de passiva van de erfenis, deelt de NMBS hem die mee.

 

"Bij een fataal ongeval vergemakkelijkt de financiële last, die de familieleden moeten dragen, het rouwproces natuurlijk niet. Een terugvordering wordt niet gedaan wanneer ze niet opportuun wordt geacht. Alle dossiers worden geval per geval onderzocht. De juridische dienst houdt rekening met de situatie van het slachtoffer of zijn rechthebbenden", aldus Sabien.

 

"Er wordt nooit tot een rechtsvordering tegen de erfgenamen overgegaan, en dat is een goede zaak. In het verleden, tot het einde van de jaren '90, vaardigde de juridische dienst een inspecteur af die een persoonlijk bezoek bracht aan de familie om de schade die de NMBS geleden had, te proberen recupereren. Die aanpak werd soms als te agressief beschouwd en door de verbetering van de communicatiemiddelen wordt deze methode van dossierbeheer niet langer toegepast. Indien de familie dat wenst, kan nog steeds een vertegenwoordiger van de juridische dienst van de NMBS langsgaan.”

 

Krachtig preventiebeleid

 

Sabien vraagt aandacht voor een krachtig preventiebeleid met betrekking tot zelfmoord. “Dat is een regionale bevoegdheid. Ik steun dan ook de oproep van mijn collega Freya Saeys – eind vorig jaar tijdens de bespreking van de begroting in het Vlaams parlement – om de komende decennia voldoende aandacht te besteden aan geestelijke gezondheidszorg. Dat momenteel drie van de vier patiënten een arts consulteren wegens psychosomatische klachten, is alarmerend.”