Tussenkomsten van Open Vld in de gemeenteraad van 29 februari 2016


De voorzitter hield voet bij stuk en de gemeenteraad werd aangevat. Open Vld stond o.a. stil bij de goedkeuring van het bestek en de wijze van gunnen van de aanpassingswerken aan de Grote Markt: de heraanleg van de voetgangersstroken met vlakkere materialen, het voorzien van een afzonderlijke in-en uitrit bij beide parkeerzones (waarbij 2 parkeerplaatsen zullen sneuvelen) en het voorzien van een fietsstrook naast de rijbaan in de binnenbochten Grote Markt-Guido Gezellestraat, Ieperstraat-Vroonhof en Vroonhof-Burg. Bertenplein.

In 2011 al gaf Open Vld aan dat het gebruik van kasseien voor de voetgangersstroken een verkeerde keuze was. Wat verkeerd was, wordt nu na 5 jaar rechtgezet. En het kost weer een bom geld: meer dan 220.000€. Omdat Open Vld al altijd vragende partij geweest is voor deze aanpassingen, werd het punt toch goedgekeurd. De werken zelf zullen worden uitgevoerd in het najaar. De Grote Markt blijft dus nog even 'onveilig'....

Op het einde van de gemeenteraad vroeg raadslid Johan Lefever of er geen oplossing is voor de hobbelige kasseien net voor de ingang van CC Ghybe. Niet mogelijk, was het antwoord. Onroerend Erfgoed heeft het gebruik van kasseien op die locatie destijds geëist.

Sabien wees schepen Vanlerberghe tenslotte op de chaos die tijdens piekmomenten heerst op de parking van de sporthal, waardoor de veiligheid in het gedrang komt. De schepen antwoordde dat er voorzien is geweest in bijkomende verlichting, maar dat het voor de rest nog even 'op de tanden bijten is'.

Nadat het aanwezige publiek en de pers de zaal hadden verlaten (omstreeks 22u20), kon de Raad van Bestuur – de voltallige gemeenteraad – van het AGB De Kouter beginnen. Na afwerking van de agenda, mochten de oppositiepartijen Open Vld, N-VA en Groen hun vragen stellen in het concessiedossier van het zwembad. Schepen Vanlerberghe repliceerde niet minder dan 21 minuten.


Dat het zwembad deze zomer opengaat zonder cafetaria of recreatieve infrastructuur, lijkt intussen een zekerheid. De achtermuur, waartegen de cafetaria zou worden gebouwd, moet nu afgewerkt worden als buitenmuur, wat volgens de schepen een meerkost van zo’n 50.000€ zal betekenen. Tijdelijke (mobiele) toiletten zullen de ‘droge’ toiletten aan de ingang van het zwembad moeten vervangen. Voor het eerst gaf de schepen toe dat het ontbreken van een cafetaria wel degelijk bezoekers zal kosten.

 

Over hoe het nu verder moet in het dossier, blaast de schepen warm en koud. Hij geeft enerzijds aan dat er nog ‘verkennende’ gesprekken lopende zijn met een eventuele partner, maar dat hij discreet moet zijn. Anderzijds vraagt hij raad aan de oppositie. Doen we nog een derde poging om een private partner te vinden en lanceren we een nieuwe oproep? Of bouwen we zelf een cafetaria en zoeken we een uitbater? Maar met een nieuw voorstel, zoals in de pers was aangekondigd, kwam de schepen dus niet.

 

Sabien: ”Het wordt tijd dat het bestuur toegeeft dat ze zich klem hebben gereden in een te groots opgezet project. Had de 11 miljoen euro (nu voor het zwembad alleen) niet efficiënter besteed kunnen worden, namelijk in de bouw van een functioneel zwembad zonder publieke wellness met stoomhut en sauna, maar mét geïntegreerde cafetaria?”

 

Sportzone afschermen van drukke Zuidlaan

 

Nog op de agenda van de Raad van Bestuur stond het voorstel van Open Vld om de sportzone van de drukke Zuidlaan af te schermen door middel van een groenscherm. Sabien: “Wij vragen dat stad Poperinge initiatief neemt op de sportsite, gelegen langs de drukke Zuidlaan, af te schermen. Wij suggereren een gemengde groenbuffer die een minimum aan onderhoud vereist. Op deze manier zal niet alleen het geluid van het verkeer worden gedempt, maar zal het voor de sporter ook aangenamer vertoeven zijn op de sportsite.”

 

Volgens Open Vld kan deze opdracht perfect aansluiten op de werken die momenteel in uitvoering zijn op de site. Bevoegd schepen Jurgen Vanlerberghe legt het voorstel voor aan de Sportraad voor advies.