Eindelijk groen licht voor verkoop Callicannes


"De Belgische gebouwen staan al 24 jaar leeg en de site is een troosteloze aanblik voor wie vanuit Frankrijk ons land binnenrijdt. De gebouwen zijn eigendom van de federale overheid, terwijl de terreinen van het Vlaams Gewest zijn. Al sinds 2013 is er een verkoopmandaat voor de douanegebouwen, maar die is slechts zinvol wanneer die samen met de verkoop van de terreinen gebeurt. Het verkoopmandaat van de Vlaamse overheid liet op zich wachten, maar is er nu. De bestemming hangt af van de eventuele koper. In 2015 bevestigde minister Johan Van Overtveldt dat er drie geïnteresseerde kopers waren. Laten we hopen dat die intussen niet afhaakten."

Bron: Het Nieuwsblad, vrijdag 26 mei 2017, (ptb)

 

Groen licht voor verkoop douanesite Callicannes

De gezamenlijke verkoop van de douanesite Callicannes en de omliggende percelen kan eindelijk van start gaan. De verkoopsmandaten voor de douanegebouwen en de omliggende percelen zijn er allebei. Minister Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor Regie der Gebouwen, liet dit weten na een parlementaire vraag van het Poperingse Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

De douanesite Callicannes, tussen Poperinge en het Franse Steenvoorde, werd in gebruik genomen in 1988. Na vijf jaar vielen de Europese grenzen weg en werd het complex verlaten. De Franse gebouwen worden nog gebruikt door de Franse douane en politie, maar de gebouwen aan de Belgische kant staan intussen al 24 jaar leeg. "De douanegebouwen zelf zijn eigendom van de federale overheid, terwijl de terreinen errond van het Vlaams Gewest zijn. De verkoop is slechts zinvol wanneer de gebouwen en de terreinen samen kunnen verkocht worden. Al sinds 2013 is er een verkoopsmandaat voor de douanegebouwen, dat voor de terreinen is er nu eindelijk", zegt Sabien Lahaye-Battheu.

"In juni zal er waarschijnlijk een eerste overleg zijn om de afspraken concreet te maken. Daarna kan de verkoop uitgevoerd worden." De bestemming van de site is momenteel beperkt tot openbaar nut en grensgebonden dienstverlening of economische activiteit. De uiteindelijke bestemming zal afhangen van de eventuele koper. In juli 2015 waren er drie geïnteresseerde kopers. "Laten we hopen dat die intussen nog niet hebben afgehaakt", aldus Lahaye-Battheu. 

Bron: Het Laatste Nieuws, zaterdag 27 mei 2017, (LBR)