Dronken fietser is niet langer automatisch zijn rijbewijs kwijt


Ter verduidelijking: dronkenschap is niet hetzelfde als geïntoxiceerd zijn. "Dronkenschap betekent dat je niet meer in staat bent je voertuig te besturen. Dat kan bijvoorbeeld ook door medicijnen. Agenten kunnen dit vaststellen zonder een ademtest af te nemen", zegt politierechter Kathleen Stinckens. Zij is tevreden dat politierechtbanken meer vrijheid zullen hebben en dronken fietsers niet automatisch een rijverbod moeten opleggen. "We moeten altijd zoeken naar een straf op maat, om te voorkomen dat de dader opnieuw in de fout gaat. Als we alleen nog automatische straffen zouden moeten opleggen, dan zou je rechters net zo goed kunnen vervangen door computers." 

Bron: Het Belang van Limburg, 14 juni 2017.

  

Dronken fietser verliest rijbewijs straks niet meer

Rechters zijn straks niet langer verplicht het rijbewijs van dronken fietsers in te trekken. De Kamercommissie Infrastructuur heeft daarover gisteren een wetsvoorstel van Open VLD goedgekeurd. Initiatiefneemster Sabien Lahaye-Battheu zegt dat de wetswijziging geen vrijgeleide voor openbare dronkenschap is. ‘Maar de huidige sanctie staat niet in verhouding tot het misdrijf.'

Fietsers die in beschonken toestand worden betrapt, riskeren behalve een geldboete ook de intrekking van hun autorijbewijs. ‘Bij een overschrijding van 1,5 promille wordt het parket verwittigd', zegt Lahaye-Battheu. ‘Het komt naar schatting een paar honderd keer per jaar tot een rechtszaak, waarbij het rijbewijs voor een maand wordt ingetrokken.' De tekst moet nog de goedkeuring krijgen van de voltallige Kamer.

Bron: De Standaard, 14 juni 2017.