Vorig jaar 5.171 onregelmatige vreemdelingen aangetroffen door de politie in West-Vlaanderen


Eind vorige week werd aangekondigd dat de West-Vlaamse gouverneur, na overleg met het parket en de federale politie, zes vragen aan de hogere overheid zou richten met betrekking tot de vluchtelingenproblematiek in de provincie in het algemeen en de beveiliging van de snelwegparkings langs de E40 richting Frankrijk in het bijzonder.

Bijvoorbeeld op de snelwegparking in Westkerke is de privébewaking met honden sinds 12 oktober 2017 afgeschaft wegens te duur. Daarin was nochtans voorzien toen die parking op 4 juli 2017 heropende, nadat die drie jaar gesloten was. Eén van de vragen van de gouverneur zou zijn om die private bewaking daar opnieuw op te starten, in combinatie met observatiecamera's, en extra politiemensen van de federale politie. De gouverneur wilde ook dat zij de snelwegpolitie en de federale gerechtelijke politie in West-Vlaanderen zouden komen versterken. De mensen van die laatste hebben immers hun handen vol met het opsporen van mensensmokkelaars.

Minister Jambon verwees in zijn antwoord naar de maatregelen, die eerder deze week werden aangekondigd: "De politiecontroles op de snelwegparkings worden verder geïntensifieerd.  Hiervoor wordt actiegewijs het nodige politiepersoneel voorzien. Bijkomend wordt er een markt geopend voor de bewaking van snelwegparkings door private veiligheid onder regie van de politie. In afwachting hiervan wordt er nu reeds door politie extra personeel ingezet om toezicht te houden, onder andere op de parking van Jabbeke bijvoorbeeld."

De gouverneur vroeg ook betere controles in stations en op de treinen, die vanuit Brussel vertrekken, want blijkbaar komen er nieuwe stromen vanuit de hoofdstad naar West-Vlaanderen om zo Calais te bereiken. Minister Jambon stelde dat ook de politiecontroles in stations en op treinen, die leiden naar de snelwegparkings, verder zullen worden opgedreven.

Tot slot wordt er ook gepleit voor een "mobiel afhandelingscentrum". Dat moet ervoor zorgen dat de politie vlot haar werk kan doen als er transmigranten opgepakt worden. Nu verdwijnen de agenten die hen oppakken vaak uren van de straat om de administratie in orde te brengen. Recentelijk pleitte ook de procureur van het parket van Brugge voor zo'n afhandelingspunt, zodat de ondervraging en het onderzoek naar mensensmokkelaars en de afhandeling door de Dienst Vreemdelingenzaken veel efficiënter kan gebeuren.

"Bij aantreffen van grote groepen onregelmatige vreemdelingen gelden in eerste instantie lokale afspraken voor onderlinge bijstand", aldus minister Jambon. "De federale politie kan bijstand bieden met personeel en bijzondere middelen om de lokale afhandeling verder te faciliteren.  De aankoop van mobiele livescans door de federale politie dient in dit kader beschouwd te worden als een bijkomende ondersteuning."