Kusttoerist is jonger en geeft meer uit


Met hoeveel naar zee?

17,8 miljoen dagtoeristen in 2018

200.000 op een topdag

40% komt in voorjaar

35% komt in zomervakantie

25% komt in najaar

't Zeetje is lang niet meer alleen een topper in juli en augustus. Ook voor een fikse winterwandeling of om een terrasje te doen op een mooie nazomerdag zakken toeristen af naar de zee. "De kust is een echte vierseizoensbestemming geworden", licht Westtoer-voorzitster Sabien Lahaye-Battheu toe. "We moedigen de horeca aan om niet te sluiten in de wintermaanden en zetten heel hard in op ons aanbod doorheen het jaar. Toeristen kunnen komen shoppen, er is het kunstevenement Beaufort... In tegenstelling tot vroeger is er altijd wel wat te beleven."

 

Hoe ziet ‘de' toerist eruit?

6 op 10 zijn Vlamingen

23% is Waal of Brusselaar

13% is Fransman of Française, die vooral Westkust bezoekt

2% is Nederlander, die vooral Knokke-Heist bezoekt

90% kwam ook het jaar voordien

29% is jonger dan 18 (tegenover 23% in 2009)

35% is ouder dan 50 (tegenover 36% in 2009)

Nederlanders houden meer van hun eigen kustlijn, maar Fransen zijn fervente liefhebbers van de Belgische kust. Eén op de vijf Vlaamse of Franse bezoekers is bijzonder trouw, want komt meer dan 10 keer per jaar. Dat percentage ligt nog hoger bij de West-Vlaamse ‘omgevingsrecreanten' - dat zijn mensen die op minder dan

20 kilometer van een kustgemeente wonen. Van hen trekt 59% meer dan 10 keer per jaar naar zee. "Vooral de wandelmogelijkheden spreken hen aan, zo leert ons onderzoek. Ook de typische vakantiesfeer en het vaak betere weer - vorig jaar scheen de zon hier 2.200 uur - zijn troeven om toeristen te laten terugkeren."

 

Hoe komen ze en wat doen ze?

1,5 uur gemiddelde reisweg naar kust

6,5 uur gemiddelde tijd aan kust

81% komt met de auto

13% met de trein

6% met bus, tram of fiets

73% flaneert graag op de dijk

51% doet een terrasje

47% gaat op restaurant

33% komt om op het strand te spelen of sporten

31% wil vooral shoppen

27% doet een lange wandeling (meer dan 1 uur)

Dagjestoeristen hebben een lange rit over voor een dagje zee. "Ze doen er moeite voor, al is het opvallend hoe weinig mensen daarvoor gebruikmaken van het openbaar vervoer", zegt Lahaye-Battheu. "Ook al gaat het tegenwoordig vaak over duurzaamheid, de meesten komen nog altijd met de auto. Het grote probleem is het aantal rechtstreekse treinen. In de zomermaanden zet de NMBS daar wel extra op in, maar het zal toch anders moeten als we een echte verandering willen zien."

 

Wat mag dat kosten?

45 euro

per gemiddelde dagjestoerist (+5 euro tegenover 2009)

19 euro op restaurant

10 euro om te shoppen

9 euro op terrasje

3 euro in supermarkt

4 euro ‘andere' (parking, benzine...)

48 euro

spendeert gemiddelde Belg

45 euro

spendeert gemiddelde Nederlander

40 euro

spendeert gemiddelde Fransman

24 euro

spendeert gemiddelde West-Vlaming

De tijd dat dagjestoeristen met een frigobox vol gesmeerde boterhammen en blikjes cola naar de kust afzakten, is echt wel voorbij. Vakantiegangers gaan anno 2019 gezellig op restaurant, ze kopen een belegd broodje en eten een pannenkoek op een terras. "Je ziet dezelfde evolutie op de werkvloer - wie neemt nog boterhammen mee? - en het is dus niet vreemd dat dit zich ook doorzet in het toerisme. Dat is uiteraard alleen maar goed nieuws voor onze horeca."

De hele kustsector draaide vorig jaar 811 miljoen euro omzet, waarvan 483 miljoen euro naar de restaurants en cafés vloeide.

Bron: Het Laatste Nieuws, 23 mei 2019.