Redders smeken om extra middelen: "Hoe moeten we zo ons werk doen?"


"Het is dramatisch simpel: als er geen geld wordt vrijgemaakt voor de reddingsdiensten, betekent dit volgende zomer concreet dat meerdere reddingsposten niet over voldoende materiaal en middelen zullen beschikken om hun werk goed uit te voeren."

Daphné Dumery, voorzitter van de intercommunale reddingsdienst IKWV en burgemeester van Blankenberge (N-VA), trekt tijdens het opmaken van de balans van het voorbije zomerseizoen opnieuw hard aan de alarmbel. "Het spreekt voor zich dat dit dramatische gevolgen kan hebben", zegt Dumery onomwonden. "We willen daarom nogmaals het belang onderstrepen van een structurele financiering voor de werking van de redders aan zee. Het is nog altijd niet duidelijk welke overheid haar verantwoordelijkheid wil en zal opnemen om dit levensreddend project te steunen."

Het provinciebestuur zorgde donderdagavond toch voor wat goed nieuws. "Omdat de Vlaamse overheid haar verantwoordelijkheid niet neemt, hebben we beslist om volgend jaar 250.000 euro te voorzien voor de reddingsdiensten", zei gedeputeerde Sabine Lahaye-Battheu (Open VLD).

Polsbandjes blijven succesvol

En dat de zee inderdaad geen zwembad is, zoals de mantra luidt, hebben meerdere baders de voorbije zomer aan den lijve kunnen ondervinden. De redders hebben verschillende mensenlevens gered dankzij hun kordate optreden. Dat was onder meer het geval begin juli in Oostende toen een meisje van negen in moeilijkheden geraakte. Eind juli werd voor het strand van Lombardsijde een achttienjarige jongen van de verdrinkingsdood gered toen zijn rubberbootje kapseisde.

"Zowel in het water, op het strand als op de zeedijk moesten de lifeguards verschillende keren tussenkomen. Die interventies tonen aan hoe belangrijk hun aanwezigheid is", zegt An Beun, secretaris van de IKWV. "Als ze er niet waren geweest, hadden verschillende slachtoffers hun verhaal niet kunnen navertellen."

Naast de talrijke tussenkomsten voor zwemmers en watersporters, werden ook heel wat kinderen veilig bij hun ouders of begeleiders teruggebracht. "In juli waren 560 mensen eventjes de weg kwijt en in augustus waren er dat 461", zegt Beun.

"Het huidig cijfer van 1.021 ligt heel wat lager dan vorig jaar - 1.708 - en daar is het wisselvallige weer van afgelopen zomer de oorzaak van. De gratis polsbandjes die door de redders werden verdeeld, waren opnieuw een gigantisch succes. Maar wij blijven erop hameren: hou je kinderen goed in de gaten."

Wie deze maand nog even wil genieten van strand en zee kan in elke badplaats nog tot 15 september naar een beperkt aantal bewaakte reddingsposten. Daarna kan je alleen nog in Oostende en Blankenberge terecht.

Bron: Het Nieuwsblad, 6 september 2019.