Winnaars 3de editie fietszoektocht Westhoek bekendgemaakt


De 3e editie van de zomerfietszoektocht was dit jaar een samenwerking tussen de diensten voor Toerisme van Poperinge, Vleteren en Alveringem. Samen stippelden ze een traject van 45 km uit waarlangs fietsers de mooiste plekjes van het hoppeland in de Westhoek ontdekten. De deelnemers, zowel gezinnen als sportieve fietsers, moesten onderweg verschillende foto's in de juiste volgorde plaatsen.

In totaal werden er 1.160 deelnemingsformulieren ingediend, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. 967 fietsers slaagden in de opdracht, daaruit werden 17 winnaars geloot. Op 17 oktober reikten Sabien en de schepenen toerisme van Poperinge, Vleteren en Alveringem de prijzen uit.

De deelnemers maakten kans op een luxe verblijfsarrangement voor 2 personen, een overnachting in de regio of één van de 15 restaurantcheques. Katrien Constandt uit Izegem sleepte uiteindelijk de eerste plaats in de wacht en won zo het luxe verblijfsarrangement. Kristof Worm uit Proven eindigde op plaats twee en kreeg een overnachting cadeau.

De restaurantcheques werden uitgereikt aan de volgende winnaars:

 • 3de plaats - Jozef Claeys uit Borchtlombeek
 • 4de plaats - Sofie Knockaert uit Tielt-Winge
 • 5de plaats - Maria Declecrq uit Zonnebeke
 • 6de plaats - François De Leeuw uit Edegem
 • 7de plaats - Willy Verhaegen uit Boortmeerbeek
 • 8ste plaats - Els Matte uit Alveringem
 • 9de plaats - Koen Beke uit Markegem
 • 10de plaats - Petra Vanassche uit De Panne
 • 11de plaats - Herman Vannieuwenhuyse uit Langemark
 • 12de plaats - Kurt Marchand uit Lo-Reninge
 • 13de plaats - Constant Cuyt uit Blaasveld
 • 14de plaats - Ine Cottyn uit Moorsele
 • 15de plaats - Annemie Verburgh uit Veurne
 • 16de plaats - Lies Hondeghem uit Ieper
 • 17de plaats - Marcel Laleman uit Leisele

Meer info: www.toerismewesthoek.be/zomerfietszoektocht  

 

Lees hierna de speech van Sabien:

Beste aanwezigen, 

Het is voor mij een genoegen om jullie als voorzitter van Westtoer te mogen verwelkomen op de prijsuitreiking van de ‘Fietszoektocht Toerisme Westhoek 2019'. Voor wie er niet mee vertrouwd is, Westtoer is het provinciebedrijf dat instaat voor het toeristisch beleid in West-Vlaanderen.

Deze zoektocht werd al voor het derde jaar op rij met succes georganiseerd. En dit omdat we ‘fietsen' in de Westhoek hoog in het vaandel dragen. We hebben immers een prachtig gevarieerd landschap.

Westtoer engageert zich om van de Westhoek ‘een fietsbestemming bij uitstek' te maken. Dit door middel van het aantrekken van nog meer fietsers en een nog hogere tevredenheid.

Westtoer deed vorig jaar een onderzoek bij recreatieve fietsers op het fietsnetwerk in West-Vlaanderen. Er vond hiervoor een blitsenquête plaats bij een kleine 15.000 fietsers, een deel daarvan werd ook uitgebreider per e-mail bevraagd.

Enkele interessante weetjes. Wisten jullie dat...

-      We in de Westhoek in 2017 en 2018 1,5 miljoen recreatieve fietsers per jaar telden? Een behoorlijk aantal, maar minder dan in het Brugse Ommeland. Daar telden ze 2,2 miljoen fietsers door de vele fietsers die van de Midden- en Oostkust het hinterland in fietsen.

Maar in de Westhoek wordt vooral gefietst op het fietsnetwerk, wat in de Leiestreek en het Brugse Ommeland opmerkelijk minder is.

Dat bewijst dat het fietsnetwerk Westhoek vooral zijn nut heeft naar toeristen toe, naast de omgevingsrecreant uit de streek.

82% van de fietsers uit de Westhoek komt uit Vlaanderen, waarvan 47% uit West-Vlaanderen. Dit zijn cijfers met een aanzienlijke toeristische impact, waar we heel tevreden over mogen zijn.

48% van de fietsers op ons fietsnetwerk zijn dan ook verblijfstoeristen die zorgen voor het meeste toeristische rendement.

-      De opmars van de elektrische fiets is duidelijk merkbaar. Met 44% van de recreatieve fietsers is de elektrische fiets belangrijker dan de klassieke stadsfiets (41%).

-      De gemiddelde leeftijd van de fietser in de Westhoek is 55 jaar (bij de elektrische fietsers: 62 jaar). Hij plant zijn routes ook graag vooraf. Autovrije en verharde paden, mooie natuurgebieden en smakelijke adresjes onderweg zijn voor hem heel belangrijk. En dat hebben jullie ongetwijfeld ook ondervonden tijdens deze fietszoektocht die voor veel afwisseling zorgde.

-      Naast het aantrekkelijk landschap in de Westhoek is de afwisseling met sfeervolle gemeenten en dorpen minstens even belangrijk: 84% van de fietsers neemt tijd om iets te eten of te drinken onderweg, 31% wil iets bezoeken en 20% wil even rondkuieren in een stad of dorpje.

-      Het economisch belang van fietsen mag niet onderschat worden. In de Westhoek zorgt de fietser voor een omzet van 31 miljoen euro op jaarbasis (2018). De fietser geeft gemiddeld €21 per persoon uit per tocht, wat aanzienlijk meer is dan in de buurregio's.

-      98% van de fietsers is tevreden over het fietsnetwerk, maar er zijn nog altijd zaken die kunnen worden verbeterd. Vanuit Westtoer gaan we hier de komende jaren samen met de provincie en de lokale besturen werk van maken.

Graag zouden we de picknickinfrastructuur langs het fietsnetwerk optimaliseren door middel van de opmaak van een picknickplan en het bijplaatsen van meubilair. Het verbeteren van de randinfrastructuur en het fietscomfort zijn zeer belangrijk voor de ervaring van de fietser.

De kwaliteit en het beheer van de paden blijft ook een aandachtspunt, ook al ligt dat niet altijd in onze handen. We proberen ook zoveel mogelijk andere overheidsinstanties zoals de Vlaamse Waterweg of de Administratie Wegen en Verkeer aan te zetten om inspanningen te doen om de kwaliteit van de paden te bewaken.

Fietszoektocht

Fietszoektochten zijn in en trekken vaak een vast publiek aantrekken. Een publiek dat er zijn plezier aan heeft om dit type tocht te maken, de fysieke inspanning te doen, maar ook de mentale.

De fietszoektocht Westhoek van dit jaar is de derde op rij.

In 2017 waren we al te gast in Diksmuide en Veurne, in 2018 in Ieper, Zonnebeke en Wervik.

Maar dit jaar dus in Poperinge, Alveringem en Vleteren. Toerisme Poperinge is sinds jaar en dag grote voorstander van fiets- en wandelzoektochten organiseren, omdat ze zien dat er grote vraag naar is. De samenwerking tussen de drie diensten voor toerisme verliep zeer goed en was dan ook vruchtbaar.

Dit jaar was de fotozoektocht goed voor 1.160 deelnemers. Dit is een heel mooi resultaat en een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar (623 deelnemers). 967 van hen hadden de opdracht volledig juist ingevuld. De schiftingsvraag moest de doorslag geven. We hebben 17 mooie prijzen voor hen klaar staan.

Ik wil de diensten voor toerisme en de schepenen bedanken voor de inzet om deze zoektocht mogelijk te maken en te organiseren, en ik wil zeker de deelnemers bedanken voor hun inspanning en interesse.

Mag ik dan nu vragen aan de schepenen voor Toerisme om naar voren te komen om samen met mij de prijzen uit te reiken aub?

Dank voor jullie aandacht.

 Winnaars 3de editie fietszoektocht Westhoek bekendgemaakt