Toegankelijkheid provinciedomein Bulskampveld verhoogd


Heraanleg Kasteelpark en bezoekerscentrum

De hartvormige wandeling rond het kasteelpark werd heraangelegd met gestabiliseerde dolomiet om de toegankelijkheid te verbeteren. De centrale dreef en de asfaltverharding rond het kasteel werden met een okerkleurige laag bedekt, zodat alle paden in het kasteelpark een uniform geheel vormen. Ook het zitmeubilair is vervangen en er werden struiken en heesters aangeplant.

Daarnaast werd ook de toegang van het bezoekerscentrum aangepakt. Door het uitgraven van de rondweg achter het kasteel komen bezoekers via een zachte helling tot aan de ingang van het bezoekerscentrum. Daarmee is zowel de toegankelijkheid als de zichtbaarheid verhoogd. Die nieuwe rondweg leidt ook naar een nieuwe ingang van de kruidentuin, waardoor er nu twee ingangen zijn.

De Provincie investeerde 676.375 euro in de werken die begin maart werden opgestart en 120 werkdagen in beslag namen.

Expeditie Bulskampveld

Tegelijkertijd is er een avontuurlijke speellus gerealiseerd in het kader van Expeditie Bulskampveld. Het werd meteen een dubbellus die te volgen is via bordjes met een gekleurde stier op, de mascotte van de expeditie.

Het eerste deel van de expeditie is een zintuigelijke lus. Die is opgebouwd volgens de verschillende zintuigen horen, zien, voelen, ruiken en proeven, en stimuleert wandelaars om actief mee te doen. Bij deze lus werd extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor buggy's en rolwagens, waarmee de Provincie inspeelt op vragen vanuit de zorgsector. Het tweede deel is een avontuurlijk parcours in het speelbos van het provinciedomein. Met boomstammen en takken werden natuurlijke speelaanleidingen gecreëerd waarop kinderen kunnen klimmen, klauteren en balanceren. De bouw van de dubbellus kostte 60.137 euro, waarvan 60% Toerisme Vlaanderen en de rest provincie en gemeente Beernem.

De nieuwe lus is de derde in een reeks van vijf expedities. De andere bevinden zich in Wingene en Kruiskerke. In het voorjaar van 2020 komen er nog twee bij: in Oostkamp (Nieuwenhovebos) en in Sint-Maria Aalter (Domein Menas).

Expeditie Bulskampveld is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, Toerisme Oost-Vlaanderen, de gemeenten Beernem, Oostkamp, Ruiselede, Wingene en Aalter. Het project wordt financieel ondersteund door Toerisme Vlaanderen in het kader van de Impulsprojecten Fiets- en Wandelnetwerken.  

 

 Toegankelijkheid provinciedomein Bulskampveld verhoogd