Dat wordt een zee van mensen aan de kust


Een ticketje eigen land dus. Bijna 1 op 2 (47%) zegt dit jaar voor zo'n kortbijvakantie van minstens vier overnachtingen te kiezen - goed voor net geen 6 miljoen binnenlandse toeristen, waar dat er normaal slechts 3,6 miljoen zijn. Een bijna-verdubbeling van het aantal toeristen in eigen land: docent Toerisme aan de KU Leuven Norbert Vanhove noemt het ‘ondenkbaar'. "Zelfs als onze grenzen voor buitenlandse toeristen zouden gesloten blijven. Onze hotels kennen in het hoogseizoen sowieso een bezettingsgraad van minstens 80%. Die van appartementen en vakantiehuisjes zit in dezelfde grootorde. En op de campingterreinen verblijven ‘s zomers vooral tweedeverblijvers. Weinig marge dus."

1 op 3 naar Ardennen

Vanhove vreest dan ook grote druk op de vakantielogies. "Als de angst om zich in ‘de massa' te begeven dan echt verdwenen is - afwachten of dit zo zal zijn -, wordt het vooral aan de kust, in de Ardennen en mogelijk ook de Antwerpse en Limburgse Kempen drummen." Volgens VAB overweegt 42% van de Vlamingen effectief een meerdaags verblijf aan onze kust. 35 procent kiest wellicht voor de Ardennen. "Echt veel alternatieven zijn er ook niet. Ja, er zijn de kunststeden: goed voor een dagtrip, maar niet voor een vakantie van de Belg."

Van een overrompeling in het aantal reservaties aan de kust is vooralsnog geen sprake. "Al zien we de jongste week wel een toename in het aantal boekingen", zegt Francis Bosschem van vzw Kusthotels. "Eens de richtlijnen zouden worden versoepeld, kan alles natuurlijk snel exploderen. Maar tot echt veel hogere prijzen zal dat niet leiden." Het kusttoerisme hoopt na een moeilijke winter en dramatische paasvakantie volgens Bosschem vooral op een normale zomer. "Mogelijk wordt de gemiddelde verblijfsduur wel langer: 6 of 7 nachten, waar dat er anders in het hoogseizoen gemiddeld 3 zijn. En vol is vol, natuurlijk."

Spreiden

Bij de herlancering van het kusttoerisme zal de nadruk op het vermijden van massa's worden gelegd, stelt het West-Vlaamse toerismebedrijf Westtoer. "Zo zal vooral de combinatie van logeren en fietsen/wandelen worden gepromoot", zegt voorzitter Sabien Lahaye-Battheu. Daarnaast zal de aandacht vooral komen te liggen op een spreiding in tijd. "Niet enkel de zomer wordt belangrijk, maar we mikken ook op het najaar en 2021." Er komt ook extra aandacht voor een spreiding van het toerisme over de hele kust, inclusief de rustige plaatsen.

Toch koesteren we volgens Chris De Smedt, opleidingshoofd Toerisme en recreatiemanagement aan de Erasmushogeschool, maar best realistische verwachtingen. "De vakantiebeleving zoals we die al jaren gewoon zijn simpelweg naar eigen land verplaatsen, is sowieso niet mogelijk. Grote kans dat het tot teleurstelling leidt. Als je behoefte aan ontspanning eruit bestaat 14 dagen aan een zonovergoten strand of zwembad te liggen: dat zal er wellicht niet inzitten, zelfs niet in eigen land. Ook allemaal naar datzelfde vakantiepark zal niet lukken. Maar dat hoeft geen drama te zijn, áls we onze verwachtingen bijsturen."

Eigen tuin

De Smedt breekt een lans voor ‘staycation' - het beleven van de vakantie in eigen huis, tuin of omgeving. "Zeker voor wie een eigen tuin heeft, is dat dikwijls even interessant. Om toch even aan de ‘gevangenschap in eigen huis' te ontsnappen, heeft elke provincie wel haar aanbod: van de gekende mooie plekjes en steden over de provinciale domeinen en grote routepaden, tot de ontelbare opnieuw opengestelde kleine trage wegen."

Het is volgens De Smedt de taak van de overheid om iedereen bewust te maken van het immense aanbod, om te vermijden ook dat we op een zonnige dag echt allemaal ineens naar zee trekken. Toerisme Vlaanderen plant, samen met de provinciale toeristische diensten en de vijf kunststeden, onder de noemer ‘Vlaanderen Vakantieland' alvast een grootse promocampagne. Voor een precieze invulling daarvan is het echter nog te vroeg.

Bron: Het Laatste Nieuws, 15 april 2020.