Feniks-tentoonstelling in het stadhuis van Diksmuide officieel geopend


FENIKS2020 brengt het verhaal van de Westhoek, die als een Feniks uit zijn as herrees na de totale verwoestingen van mens en natuur door de Eerste Wereldoorlog. We belichten de wederopbouw vanuit twee perspectieven: het verhaal van de materiële heropbouw, van de stenen, maar ook van het herstel van een samenleving, hoe mensen van een huis weer een thuis maakten.

Kortom: Feniks gaat over de veerkracht van een streek en zijn bewoners die terug naar hun vertrouwde leven in de Westhoek wilden. Vooral de maatschappelijke heropbouw verrast door een aantal parallellen met de situatie vandaag. Laten we dan ook voor de uitdagingen van vandaag inspiratie putten uit deze verhalen van 100 jaar geleden.

Ondertussen vindt u Feniks vandaag al terug in verschillende steden en gemeenten van de Westhoek:

-      in het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum

-      in het Informatiecentrum van de Commonwealth War Graves Commission aan de Menenpoort

-      in het Fransmansmuseum in Koekelare met de expo ‘Plantrekkers',

-      in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Poelkapelle over het ‘Wilde Westen'

Sinds vorige week is er in de kerk van Zonnebeke een expo over ‘Huib Hoste en het modernisme' en in het bezoekerscentrum Het Heuvelland ‘Café PAX', een cafébarak waarin dorpelingen je meenemen door de streek zoals ze er vlak na de oorlog uitzag.

In de Sint-Niklaaskerk van Veurne én Mesen zal je de historie van deze sites voor, tijdens en na de oorlog kunnen ontdekken en bovenaan geniet je van een prachtig uitzicht. In de gerenoveerde mouterijtoren van Sint-Joris, nemen kinderen je deze zomer mee in hún wederopbouw-verhaal.

De opening van de expo in Kasteel De Lovie over het ontstaan van het sanatorium voor tuberculosepatiënten na de Eerste Wereldoorlog, is voorzien voor 16 juli 2020.

Alle sites namen gepaste maatregelen om het bezoek zo smetteloos en veilig mogelijk te laten verlopen.

Je kan het bezoek aan al deze sites ook combineren met een wandeling of fietstocht in het spoor van de wederopbouw: 5 wandeltochten en 5 fietsroutes werden uitgestippeld om markante wederopbouw verhalen en sites actief te kunnen beleven in de buitenlucht.

Helaas moeten we omwille van de maatregelen de drie grote Feniks evenementen uitstellen, waaronder deze in Diksmuide. Maar uitstel is gelukkig geen afstel: de massaspektakels zullen doorgaan in 2021 met ‘Diksmuide uit de as herrezen' op 12 mei 2021 op de Grote Markt.

Alle details kunt u rustig nalezen op de website feniks2020.be. We houden er ook aan om de Vlaamse Overheid en de lokale besturen te danken voor de steun die we kregen om dit ambitieuze programma samen met jullie te kunnen realiseren.

Tot slot, laten we vandaag kracht putten uit de veerkracht die de bewoners van de Westhoek en van Diksmuide 100 jaar geleden aan de dag legden om hun compleet overhoop gegooide wereld en hun leven weer op te bouwen!

 Feniks-tentoonstelling in het stadhuis van Diksmuide officieel geopend