Renovatie tovert mouttoren om tot nieuw uitkijkpunt


De mouttoren werd gebouwd in 1913, tijdens een grondige modernisering van brouwerij Sint-Joris. De brouwerij-mouterij overleefde de Eerste Wereldoorlog en bleef actief tot 1963. Daarna waren de gebouwen vooral een stille getuige van de vroegere bedrijvigheid.

In 1998 zag een groep vrijwilligers van vzw De Fietseling een nieuwe toekomst voor de brouwerij. Ze besloten de site te restaureren tot een Kinderbrouwerij. Tijdens de voorbereidingen in 2001 stortte de mouttoren in. Uiteindelijk ging de restauratie van start in 2015.

Op de gevel van de mouttoren staat nu opnieuw te lezen: "Bijzonder bruin bier in vaten en flesschen." Die zin verwijst onder andere naar de Rookop, een feestbier dat Nestor Six brouwde tot de brouwerij in 1963 de deuren sloot.

Het hoogtepunt van de renovatie is het nieuwe belevingsplatform van waarop je uitkijkt over het dorp Reningelst, de vallei van de Grote Beek en de West-Vlaamse heuvelrug. In de verte is zelfs Frankrijk te zien. Het platform is gratis toegankelijk en maakt deel uit van Horizon 2025. Dit project van de provincie en provinciebedrijf Westtoer zal tegen 2025 zo'n 20 à 25 gratis toegankelijke uitkijkpunten realiseren.

"Deze tijden bewijzen nog maar eens dat het enorm belangrijk is dat we extra inzetten op beleving in de eigen provincie", zegt Sabien Lahaye -Battheu (Open VLD), gedeputeerde en voorzitter Westtoer. "Met Horizon 2025 investeren de provincie en Westtoer samen vier miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio's."

Feniks2020

Vanaf 4 juli opent in de mouttoren de tijdelijke expo Kinderen in de wederopbouw. De gratis expo is een onderdeel van Feniks2020, het project dat de wederopbouw van de Westhoek na WO I weer tot leven brengt. De tentoonstelling herbeleeft deze periode door de ogen van kinderen. Bezoekers krijgen ook de kans om mee te tekenen aan de wederopbouw van de Feniksstraat. Tien gerenommeerde illustratoren, onder wie Kamagurka, gingen er al mee aan de slag. De expo loopt tot en met 13 september.

Bron: Het Nieuwsblad, 7 juli 2020.