Naar zee? Eerst kustbarometer checken


"We willen de vakantiegangers adviseren op welk moment en op welke plaats ze optimaal van de zomerse sfeer kunnen genieten." Om dat te kunnen, worden vanaf vandaag heel wat technologische snufjes in stelling ­gebracht. Zo brengen mobiele telefoondata permanent de situatie in elke badplaats in kaart. Zo krijgt elke zone telkens een kleur afhankelijk van de drukte. Donkergroen staat voor rustig, lichtgroen voor gezellig, geel voor druk en oranje voor zeer druk. Op de website ­dekust.be kan je dat live raadplegen.

Daarnaast zijn er 130 sensoren op de zeedijken en in de winkelstraten. Het zijn slimme camera's die tellen hoeveel ­bezoekers er zijn.

Maar mag dat wel, volgens de privacywet? "Alle tellingen respecteren de privacy", klinkt het bij Westtoer. "De verkregen data worden onmiddellijk omgezet in aantallen. Er worden dus geen beelden ­bewaard, verstuurd of opgeslagen."

Het monitoringssysteem treedt vandaag in werking. Dat is niet alleen de start van de zomervakantie, maar ook het moment waarop de kustredders weer aan de slag gaan en mensen dus opnieuw in zee mogen zwemmen.

Bron: Het Nieuwsblad, 27 juni 2020.