Vuurtoren Guillaume Bijl nieuwe blikvanger in De Haan


De huidige tijden bewijzen nog maar eens dat het enorm belangrijk is dat we extra inzetten op beleving in de eigen provincie.Met Horizon 2025 investeren de Provincie en Westtoer samen maar liefst 4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio's.

56 trappen leiden de bezoeker naar het ‘vuurtorenhuisje' op 10 meter hoogte waar ze kunnen genieten van een adembenemend uitzicht.The sky is the limit. Deze imposante uitkijktoren wordt een echte eyecatcher voor Vosseslag en een van de mooiste blikvangers aan onze Belgische kust. Voorbijgangers kunnen in de toekomst de toren beklimmen om te genieten van de prachtige omgeving.In het voorjaar 2021 zal er nog een officiële inhulding plaatsvinden.De Vuurtoren is een typisch voorbeeld van een ‘situatie-installatie', eigen aan het eigenzinnige oeuvre van Guillaume Bijl. "Ik laat iets fictief zien in de realiteit zelf, er sluipt iets irreëels binnen. Het is een tromple l'oeil situatie naar het publiek gericht. Kunst met een knipoog", aldus de kunstenaar.

Kunst aan zee

Met deze opening blikken we stilaan vooruit naar Beaufort, de Kunsttriënnale aan zee, die in 2021 aan de 7de editie toe is. De kustgemeenten en de Provincie West-Vlaanderen zetten opnieuw gezamenlijk de schouders onder de bekende openluchttentoonstelling.Momenteel is de triënnale in volle voorbereiding. De opening is voorzien voor de lente van 2021. De exacte data en de artistieke selectie worden later dit najaar bekend gemaakt.

Horizon 2025: nieuwe oproep

In de hele provincie worden er de komende jaren heel wat uitkijkpunten gerealiseerd dankzij Horizon 2025, een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Naast het bouwen van nieuwe uitkijkpunten worden ook bestaande gebouwen met een uniek uitzicht (zoals kerken) toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.Vandaag werd ook officieel de tweede oproep gelanceerd voor projecten binnen het Horizon 2025 programma. Steden en gemeenten, maar ook verenigingen met rechtspersoonlijkheid (vzw's) en de private sector kunnen voorstellen indienen tegen 15 januari 2021. Vijf à zes nieuwe projecten zullen gerealiseerd worden.

 Vuurtoren Guillaume Bijl nieuwe blikvanger in De Haan